AKILLI KENT GÖSTERGELERİ VE STRATEJİLERİ
Abstract
Enerji ihtiyacı, doğal kaynakları korunma ve ekonomik sürdürebilirlik kaygıları ülke ve kent ekonomilerini daha çok zorlamakta, kentsel sorunları çözmek için yeni alternatiflere yöneltmektedir. Bu sorunların çözülmesinde endüstri 4.0 çerçevesinde bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) üzerine şekillenecek olan yaşam ve kentler karar alıcıların, kent plancıların, yönetim bilişimcilerin ve mühendislerin gündem maddesi olmaktadır. Tüketim ihtiyacındaki artışın ve bu ihtiyaçların çağın gereksinimlerine uygun olarak giderilmesi için etkin bir kent yönetimi ile mümkündür. Akıllı kent, bu ihtiyaçların çağın gereksinimlerine uygun olarak karşılanabilmesi amacıyla BİT ni kullanarak, yaşam kalitesini arttırmayı, etkin kent yönetimi kurmayı, katılımcı ve sürdürülebilir bir kentsel gelişme sağlayan sistem olarak tanımlanmaktadır. Akıllı kent sistemi, karar alıcılar, özel sektör ve kentlinin geniş kapsamlı bir ortaklık içerisinde olması temeline dayanmaktadır.
Bu çalışma akıllı kent vizyonunu belirlemek isteyen kent plancıları ve karar alıcıların yol haritalarını belirleyebilmesi hedefi ile akıllı kent tanımını yeniden ele almak ve akıllı kent göstergelerini, stratejileri ile beraber ortaya koymak amacını taşımaktadır. Bu amaçla akıllı kent tanımlarına ilişkin literatür taraması yapılmış, akıllı kent göstergelerinden oluşan bir akıllı kent olma modeli ortaya konulmuştur. Çalışmanın kentlerin “akıllı olma” durumunu ölçebileceği parametrelerin oluşturulması açısından kent plancılar ve karar alıcılar açısından önemli olacağı, parametrelerin üzerinden kentlerin akıllı olma durumlarının kıyaslanabileceği ve böylelikle yatırımlar daha doğru yönlendirilebileceği düşünülmektedir.
Keywords
References
- Abellá-García, A., Ortiz-de-Urbina-Criado, M., & De-Pablos-Heredero, C. (2015). The ecosystem of services around smart cities: An exploratory analysis. Procedia Computer Science, 64, 1075-1080.
- Aihemaiti A., Zaim A. H., (2018). Ranking Model of Smart Cities in Turkey, Anatolian Journal of Computer Sciences, Vol:3 No:2 pp: 35-43
- Akdamar, E. (2017). Akıllı Kent İdealine Ulaşmada Büyük Verinin Rolü. Kent Akademisi, 10(30), 200-215.
- Alawadhi, S., Aldama-Nalda, A., Chourabi, H., Gil-Garcia, J. R., Leung, S., Mellouli, S., ... & Walker, S. (2012, September). Building understanding of smart city initiatives. In International conference on electronic government (pp. 40-53). Springer, Berlin, Heidelberg.
- Angelidou, M. (2015). Smart cities: A conjuncture of four forces. Cities, 47, 95-106.
- Atzori L., Iera A., Morabito G. The internet of things: A survey Computer Networks, 54 (15) (2010), pp. 2787-2805.
- Barzilai-Nahon, K. (2006). Gaps and bits: Conceptualizing measurements for digital divide/s. The Information Society, 22(5), 269-278.
- Batty, M., Axhausen, K. W., Giannotti, F., Pozdnoukhov, A., Bazzani, A., Wachowicz, M. et al. (2012). Smart cities of the future. The European Physıcal Journal Special Topıcs, 214, 481-518.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Gizem Erdoğan
*
0000-0002-1376-6457
Türkiye
Publication Date
May 29, 2019
Submission Date
March 18, 2019
Acceptance Date
March 27, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 4 Number: 2