BibTex RIS Cite

DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULLARIN DENETLENME ŞEKİLLERİNİN İDARİ VESAYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2016, YBHD 2016/2, 0 - 0, 15.07.2016

Abstract

ÖZET

Düzenleyici ve Denetleyici Kurullar, değişen ekonomi koşulları ve devlet politikaları doğrultusunda; çeşitli amaçları gerçekleştirmek üzere, ilk olarak Anglosakson hukuk sisteminde var olan ve ilerleyen süreçte diğer dünya devletlerinde teşkilatlanan kuruluşlardır. Bu doğrultuda Türkiye’de de 1980’li yıllarda kurulmaya başlanmış ve 2000’li yıllarda daha işlevsel hale getirilmişlerdir. Bu kuruluşların yurtdışı örneklerine benzer olarak bazı güvencelerle donatılmış olmaları ve ayrıca Türk İdare Hukuku sistemine konumlandırılış şekilleri, denetlenme problemini beraberinde getirmiştir. Bu kuruluşların denetlenip denetlenemeyecekleri, eğer denetlenebileceklerse bunun hangi şekillerde olabileceği tartışılmakla beraber, hâlihazırda; bu kuruluşların kendi kanunlarında, denetlenebileceklerine ilişkin çeşitli hükümler bulunmakta ve bunların bir kısmı idari vesayete büyük oranda benzeyen denetim şekillerini bünyelerinde barındırmaktadırlar. Bu çalışma, Düzenleyici ve Denetleyici Kurulların denetlenme şekillerini incelemekte ve bunlardan idari vesayete benzer olanlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Düzenleyici ve Denetleyici Kurullar, Türk idare teşkilatı, idarenin bütünlüğü, idarenin denetlenmesi, idari vesayet, idari ve mali özerklik. 

Year 2016, YBHD 2016/2, 0 - 0, 15.07.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section PUBLIC LAW
Authors

Melikşah Çırakoğlu

Publication Date July 15, 2016
Published in Issue Year 2016 YBHD 2016/2

Cite

APA Çırakoğlu, M. (2016). DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULLARIN DENETLENME ŞEKİLLERİNİN İDARİ VESAYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi(2).
AMA Çırakoğlu M. DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULLARIN DENETLENME ŞEKİLLERİNİN İDARİ VESAYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. YBHD. July 2016;(2).
Chicago Çırakoğlu, Melikşah. “DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULLARIN DENETLENME ŞEKİLLERİNİN İDARİ VESAYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi, no. 2 (July 2016).
EndNote Çırakoğlu M (July 1, 2016) DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULLARIN DENETLENME ŞEKİLLERİNİN İDARİ VESAYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi 2
IEEE M. Çırakoğlu, “DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULLARIN DENETLENME ŞEKİLLERİNİN İDARİ VESAYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”, YBHD, no. 2, July 2016.
ISNAD Çırakoğlu, Melikşah. “DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULLARIN DENETLENME ŞEKİLLERİNİN İDARİ VESAYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi 2 (July 2016).
JAMA Çırakoğlu M. DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULLARIN DENETLENME ŞEKİLLERİNİN İDARİ VESAYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. YBHD. 2016.
MLA Çırakoğlu, Melikşah. “DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULLARIN DENETLENME ŞEKİLLERİNİN İDARİ VESAYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi, no. 2, 2016.
Vancouver Çırakoğlu M. DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURULLARIN DENETLENME ŞEKİLLERİNİN İDARİ VESAYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. YBHD. 2016(2).

VDOGPq.jpg