MALİ DİSİPLİN VE MALİ KONSOLİDASYON PROGRAMLARININ GELİR DAĞILIMI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: OECD ÜLKELERİNE YÖNELİK PANEL VERİ ANALİZİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı bütçe açıklarının, kamu borçlarının ve mali konsolidasyon programlarının gelir dağılımı üzerindeki etkisini, 1980-2009 döneminde seçilmiş 17 OECD ülkesi için panel veri analizi kullanarak incelemektedir. Bulgular kamu borç stokunda artışın gelir dağılımını bozduğunu; harcama temelli konsolidasyon programlarının negatif dağıtım etkisine karşın vergi temelli programların böyle bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Konsolidasyon programları toplumun düşük gelirli kesimi üzerinde olumsuz etkileri suretiyle gelirin dağılımını değiştirmektedir. Sonuçlar bütçe açıkları ile gelir eşitsizliği arasında bir ilişkinin varlığına dair kanıtlar sunmamaktadır. Çalışma ayrıca işsizliğin gelir dağılımı üzerindeki yeniden dağıtım etkisinin mali konsolidasyon dönemlerinde arttığını belirtmektedir.
Keywords
References
- Agnello, L. ve Sousa,R. M. (2014) “How Does Fiscal Consolidation Impact On Income Inequality?”, Review of Income and Wealth, 60(4): 702-726.
- Alesina, A. ve Ardagna, S. (2010) “Large Changes in Fiscal Policy: Taxes Versus Spending”, in Tax Policy and the Economy, Sayı 24 (ss. 35-68). The University of Chicago Press.
- Alesina, A. ve Drazen, A. (1991) “Why are Stabilisations Delayed?”, American Economic Review, 81(5): 1170-1188.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Fatih İlgün
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Publication Date
December 27, 2016
Submission Date
December 29, 2016
Acceptance Date
December 14, 2016
Published in Issue
Year 2016 Volume: 14 Number: 4
Cited By
Gelir Dağılımı ile Kamu Borçları Arasındaki İlişki: OECD Ülkeleri İçin Panel ARDL Analizi
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
https://doi.org/10.33206/mjss.1040128Türkiye’de Bütçe Açığı, Kamu İç Borcu ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi
Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.17541/optimum.819198