GENEL ÖZ YETERLİK VE ÇATIŞMA YÖNETİM TARZI İLİŞKİSİ: ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Abstract
Bu araştırmada, özel şirket çalışanlarının genel öz yeterlik algıları ve çatışma yönetim tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Veri toplama yönteminin anket olduğu çalışmanın örneklemini kolayda örnekleme yoluyla seçilen Ankara, İstanbul ve Zonguldak illerinde faaliyet gösteren özel sektör çalışanları oluşturmaktadır. Bu anket çalışmasında Jerusalem ve Schwarzer’in Genel Öz-Yeterlik Ölçeği ve Rahim’in Örgütsel Çatışma Envanteri 2 kullanılmıştır. 240 anketin değerlendirildiği çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Anketin verileri SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Fark analizlerinde Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri uygulanarak değişkenler incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre katılımcıların genel öz yeterlikleri ile bütünleştirme, zorlama ve uzlaşma tarzları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Keywords
References
- Andrews, I. R., ve Tjosvold, D. (1983) “Conflict Management Under Different Levels of Conflict Intensity”, Journal of Occupational Behaviour, 4(3): 223–228.
- Bandura, A. (1982) “Self-Efficacy Mechanism in Human Agency”, American Psychologist, 37(2): 122-147.
- Bandura, A. (1994) “Self-Efficacy”, In V. S. Ramachaudran (Ed.), Encyclopedia of Human Behavior, New York: Academic Press, 4: 71-81.
- Bandura, A. (1997) “Self-Efficacy: The Exercise of Control”, New York: Worth Publishers.
- Darwin, C. (1872) “On the Origin of Species”, 6th Edition, Cambridge, Harvard University Press.
- De Dreu, C. K. (1997) “Productive Conflict: The Importance of Conflict Management and Conflict Issue”, De Dreu, C. K. ve Van De Vliert, Using Conflict in Organizations, 1: 9-22. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
- Epel, E., Bandura, A., ve Zimbardo, P. (1999) “Escaping Homelessness: The Influences of Self‐Efficacy and Time Perspective on Coping With Homelessness”, Journal of Applied Social Psychology, 29(3): 575–596.
- Friedman, R. A., Tidd, S. T., Currall, S. C., ve Tsai, J. C. (2000) “What Goes Around Comes Around: The Impact of Personal Conflict Style on Work Conflict and Stress”, International Journal of Conflict Management, 11(1): 32–55.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
September 30, 2018
Submission Date
July 16, 2018
Acceptance Date
September 29, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 16 Number: 1
Cited By
Investigation of Conflict Situations and Self-Efficacy Perceptions of Parents Who Have Preschool Children
Çocuk ve Gelişim Dergisi
https://doi.org/10.36731/cg.1100298ALACAK YÖNETİMİNDE SORUNLU KREDİLER VE VARLIK SATIŞLARININ TAHSİLAT PERFORMANSINA ETKİSİ
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.18221/bujss.1542915