Research Article

Tarihi Yapıların Sürdürülebilirliğinde Dijital İkiz Kullanımı: Bir Çoklu Durum Çalışması

Number: 34 July 30, 2025
TR EN

Tarihi Yapıların Sürdürülebilirliğinde Dijital İkiz Kullanımı: Bir Çoklu Durum Çalışması

Öz

Tarihi yapılar, geçmişin kültürel dokusunu günümüze taşıyan, toplumların kimliğini yansıtan ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken önemli miraslardır. Ancak bu değerli yapıların korunması, doğal afetler, çevresel koşullar, insan kaynaklı tahribat ve zamanın yıpratıcı etkisi nedeniyle zorlaşmaktadır. Bu yüzden, tarihi yapıların sürdürülebilirliğinin sağlanması için kapsamlı koruma ve restorasyon stratejilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu gerekliliği karşılamak amacıyla yapılan belgeleme çalışmaları, tarihi yapıların korunması için önemli bir temel oluşturur. Zaman içinde çeşitli belgeleme yöntemleri kullanılsa da teknolojinin gelişmesi daha hassas yöntemlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Günümüzde bu yöntemler arasında öne çıkan dijital ikiz teknolojisi, tarihi yapıların korunması, bakımı ve restorasyonu için kullanılmaktadır. Dijital ikiz, fiziksel bir yapının gerçek zamanlı verilerle beslenerek sanal bir kopyasının oluşturulmasını sağlamaktadır. Bu teknoloji, yapıların mevcut durumunu analiz ederek gelecekteki riskleri öngörmekte, onarım süreçlerini planlar ve malzeme yıpranmasını takip etmektedir. Dijital ikizler koruma ve restorasyon süreçlerinin yanı sıra eğitim ve turizm gibi farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Bu nedenle, dijital ikiz özellikle nitelikli tarihi yapılarda kullanıma kazandırılmıştır. Dünyanın farklı ülkelerinde bu teknolojiyle geliştirilen projelerin yaygınlaşması beklenmektedir. Bu makalede dijital ikizlerin tarihi yapıların sürdürülebilirliğine sağladığı katkı, örneklerle analiz edilerek incelenmiştir. Dijital ikiz oluşturmak amacıyla kullanılan teknolojiler; veri toplama, modelleme, analiz ve simülasyon, görselleştirme ve etkileşim teknolojileri olarak gruplandırılmıştır. Makalede, örneklem olarak seçilen Notre Dame Katedrali, Orsanmichele Kilisesi, Alhambra Sarayı ve St. Peter’s Bazilikası incelenerek dijital ikizin hangi amaç ve yöntemlerle kullanıldığı karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışma, dijital ikizin tarihi yapıların korunmasını sağlamanın yanı sıra, bu yapıların sürdürülebilirliğe nasıl katkı sağladığını ve gelecekte bu teknolojilerin restorasyon ve koruma alanında kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Dijital ikiz , kültür varlıkları , koruma ve onarım , sürdürülebilirlik , kültürel miras.

References

  1. Alizadehsalehi, S. ve Yitmen, I. (2023). Digital twin-based progress monitoring management model through reality capture to extended reality technologies (DRX). Smart and Sustainable Built Environment, 12(1), 200–236.
  2. Bedur, C. ve Erbaş, İ. (2024). Yapım sektöründe dijital ikiz kavramının yapı yaşam döngüsü kapsamında SWOT analizi ile değerlendirilmesi. PLANARCH- Design and Planning Research. https://doi.org/10.54864/planarch.1467103
  3. Benitez, A. J., Prieto Souto, X., Armenteros, M., Stepanian, E. M., Cantos, R., García-Villaraco, M., Solano, J. ve Gómez Manzanares, Á. (2021). Multi-camera workflow applied to a cultural heritage building: Alhambra’s Torre de la Cautiva from the inside. Heritage, 5, 21–41.
  4. Bilici Genç, B., Eskiçi, B. ve Caner, E. (2021). Duvar resimlerinin incelenmesinde yeni yaklaşımlar: Multispektral görüntüleme yöntemleri. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 25(3), 667-684.
  5. Boboc, R. G., Duguleană, M., Voinea, G. D., Postelnicu, C. C., Popovici, D. M. ve Carrozzino, M. (2019). Mobile augmented reality for cultural heritage: Following the footsteps of Ovid among different locations in Europe. Sustainability, 11(4), 1167.
  6. Borrmann, A., König, M., Koch, C. ve Beetz, J. (2018). Building information modeling: Why? What? How? Technology foundations and industry practice. Springer.
  7. Bıçakçı, S. N. (2019). Nesnelerin İnterneti. Takvim-i Vekayi, 7(1), 24-36.
  8. Cantor, D. ve Jones, B. (2012). WebGL beginner's guide. Packt Publishing.
  9. Cardaci, A., Mirabella Roberti, G. ve Versaci, A. (2011). From the continuous to the discrete model: A laser scanning application to conservation projects. International Archives of the Photogrammetry, Remote Sensing and Spatial Information Sciences, XXXVIII-5/W16, 2011. ISPRS Trento 2011 Workshop, 2-4 March 2011, Trento, Italy.
  10. Ceylan, E. Z. (2019). Dijital ikizler ve inşaat sektöründeki yeri. Yapı Bilgi Modelleme, 1(2). ISSN 2687-4660.
APA
Akgöz, G., & Ergin, G. (2025). Tarihi Yapıların Sürdürülebilirliğinde Dijital İkiz Kullanımı: Bir Çoklu Durum Çalışması. Yedi, 34, 121-137. https://doi.org/10.17484/yedi.1648438