Product emotions refer to all the emotions that arise in the product experience through seeing, using, owning, or thinking about the product. Product emotions are not only related to the product’s appearance, but also to its material attributes, purposes, meaning, expression, etc. The aim of this research is to explore product emotions within the scope of clothing. The model of the research is phenomenology; phenomenon is product emotions as a design thought. The technique used to measure product emotions is documents. The participants of the research are 186 clothing users, men and women, aged between 18-52. The material is the daily clothes of the participants. The list of product emotions that are obtained as a result of the research consists of 32 emotions. These are happiness, joy, comfort, self-confidence, enjoyment/like, admiration, quietude, fascination, confidence, freedom, excitement, satisfaction, relief, love, pleasant surprise, pride, anger, discomfort, inquietude, lack of self-confidence, unhappiness, sadness, dislike, fear, regret, disappointment, hate, sad, shame, dissatisfaction, unpleasant surprise and disgust. Quietude, inquietude, unhappiness and lack of self-confidence are the emotions included as new concepts in the literature. The list of product emotions includes not only the appearance of the clothes, but also emotions that reveals about pattern, fabric properties, body fit, quality, etc. It also includes experienced emotions about meaning, association and self. For this reason, it is considered that the set of product emotions has a wide range of uses in clothing design. The list of product emotions can be considered as a starting point for measuring emotional responses to clothing products and can benefit design researchers and practitioners.
Ürün duyguları, ürünü görme, kullanma, sahip olma ya da düşünme yoluyla ürün deneyiminde ortaya çıkan tüm duyguları ifade eder. Ürün duyguları, ürünün sadece dış görünüm özelliklerine değil materyal niteliklerine, amaçlarına, anlamına, ifadesine ve benzeri şeylere bağlıdır. Bu araştırmanın amacı, giysi odağında ürün duygularını keşfetmektir. Araştırmanın modeli, olgu bilim; olgusu ise bir tasarım düşüncesi olarak ürün duygularıdır. Ürün duygularının ölçülmesinde kullanılan veri toplama tekniği dokümanlardır. Araştırmanın katılımcıları, yaşları 18-52 arasında değişen erkek ve kadın 186 giysi kullanıcısıdır. Materyali ise katılımcılara ait günlük giysilerdir. Araştırma sonucunda elde edilen ürün duyguları listesi, 32 duygudan oluşmaktadır. Bunlar; mutluluk, keyif/neşe, rahatlık, özgüven, zevk/beğeni/haz, hayranlık, huzur, büyülenme, güven, özgürlük, heyecan, hoşnutluk, rahatlama, sevgi, hoş şaşkınlık, gurur, kızgınlık, rahatsızlık, huzursuzluk, özgüvensizlik, mutsuzluk, üzüntü, hoşlanmama/beğenmeme, korku/kaygı, pişmanlık, hayal kırıklığı, nefret, hüzün, utanç, hoşnutsuzluk, hoş olmayan şaşkınlık ve iğrenme. Huzur, huzursuzluk, mutsuzluk ve özgüvensizlik, yeni kavramlar olarak literatüre dâhil edilen duygulardır. Ürün duyguları listesi, giysilerin sadece dış görünümlerine ilişkin değil, kalıp, kumaş özellikleri, vücuda uyum, kalite vb. konularda ortaya çıkan duyguları; ayrıca anlam, çağrışım ve öze dair deneyimlenen duyguları da içermektedir. Bu nedenle ürün duyguları listesinin, giysi tasarımında geniş bir kullanım alanına sahip olduğu düşülmektedir. Ürün duyguları listesi, giyim ürünlerine duygusal tepkilerin ölçülmesinde başlangıç noktası olarak düşünülebilir ve tasarım araştırmacıları ile uygulayıcılarına fayda sağlayabilir.
Bu çalışmanın üretildiği doktora tez çalışmasının gerçekleştirilmesi için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinin etik komisyonundan etik onay alınmıştır (02.04.2020 tarih ve 03 sayılı toplantı, 2020/22 araştırma kodu).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Fine Arts |
Journal Section | Araştırma Makaleler |
Authors | |
Early Pub Date | May 19, 2024 |
Publication Date | July 30, 2024 |
Submission Date | February 26, 2024 |
Acceptance Date | May 7, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Issue: 32 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.