TR
EN
20. YÜZYILIN İLK YARISINDA KLASİK TÜRK MÜZİĞİ KEMAN İCRASINDA ÜSLUP VE TAVIR
Öz
Klasik Türk Müziği’nde genel bir icra üslubunun yanı sıra her sazın kendisine ait bir üslubu, o sazı icra eden her icracının da kendine ait bir tavrı olmuştur. Her ne kadar tüm icracılar kendilerine has tavırları ile bir yeniden üretim süreci oluştursalar da icra ettikleri sazın üslubu onların bireysel tavırlarının oluşumlarında başat faktör olmuştur. Bu çalışmada Kemençevi Vasilaki’ye ait Kürdilihicazkar Peşrev’in Kemani Bülbüli Salih, Nubar Tekyay ve Cevdet Çağla tarafından yapılan icraları tahlil edilerek, aynı eser üzerinden icracıların icra tavırları, benzerlikleri ve farklar ortaya koyulurken, 20. yüzyılın ilk yarısında keman ile eser icrasının özellikleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Söz konusu keman icracılarının birbirleriyle olan etkileşimleri ifade edilirken, kişisel tavrın bu etkileşimdeki yeri anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Veriler elde edilirken doküman inceleme ve kaynak tarama teknikleri kullanılmıştır. İcracıların icraları notaya alınarak kategorisel içerik analizi yapılmıştır. Verilerden anlaşıldığı üzere, dönemin keman icrasında süsleme tekniklerinin büyük önem arz ettiği, ekseriyetle legato yay tekniğinin tercih edildiği ve ezgi çeşitlemelerine sıklıkla başvurulduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
References
- Akın-Şişman, Ö. (2018). Dünyadaki Önemli Keman Ekolleri ve Türkiye’de Uygulanan Ekoller. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 14(4), 361-375.
- Ayas, O. G. (2023). Direklerarası Müzik Sahnesi ve İncesaz Takımları: Müzisyenler, Repertuar, Dinleyiciler ve Beğeni Yapısı. Journal of Turkology, 33(2), 641-679.
- Demirdirek, S. B. (2018). Hakkı Derman’ın keman taksimlerinin tahlili ve bu tahliller doğrultusunda keman eğitiminde kullanılabilecek alıştırmaların oluşturulması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.
- Erdem, H. G. (2019). Cevdet Çağla (Hayatı, Keman İcracılığı, Besteciliği). Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
- Ersoy Çak, Ş. & Beşiroğlu, Ş. Ş. (2016). Bir Muhabbet Kuşu: Postmodern Gölgeler Işığında Zeki Müren. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
- Esen Biçer, B. (2020). Kemençeci Vasilâki’ye Ait Kürdilihicazkâr Peşrevi Örnekleminde Türk Müziğinde Yorum. Turkish Studies, 15(3), 1837-1863.
- Esen, H. C. (2023). Kültür endüstrisinin metalaştırma tahakkümüne karşı klasiğin direnci: Alâeddin Yavaşça’nın medhâl besteciliği örneği. 100. Yılında Cumhuriyet Dönemi Gaziantep, (s. 785-795). Gaziantep.
- Gürel, M. (2016). Nubar Tekyay’ın Keman Taksimlerinin Tahlîli. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Interpretation in Turkish Classical Music
Journal Section
Research Article
Authors
Early Pub Date
December 24, 2024
Publication Date
December 31, 2024
Submission Date
November 4, 2024
Acceptance Date
November 26, 2024
Published in Issue
Year 2024 Volume: 7 Number: 4
APA
Demirdirek, S. B. (2024). 20. YÜZYILIN İLK YARISINDA KLASİK TÜRK MÜZİĞİ KEMAN İCRASINDA ÜSLUP VE TAVIR. Yegah Müzikoloji Dergisi, 7(4), 1033-1056. https://doi.org/10.51576/ymd.1579400