Girişimcilik Motivasyonu İle Girişimcilik Eğitimi Arasındaki İlişkiler
Abstract
Bu araştırmanın temel amacı, bir üniversitede okuyan genç girişimci adayların eğitim öncesi durumları da dikkate alınarak, aldıkları girişimcilik eğitimi ile girişimcilik motivasyonları arasındaki ilişkileri incelemektir. Nicel yaklaşımla yürütülen araştırmada, “ön-deneysel” araştırma deseninin “tek gruplu ön-test son-test” türünden yararlanılmıştır. Araştırmada, Aksaray Üniversitesi’nde girişimcilik dersi alan öğrencilerden kolayda örnekleme ile eğitim öncesi ve sonrası bir anketle veri toplanmıştır. Toplanan 1340 kullanılabilir katılımcı verisi, faktör analizi, ilişkili örneklem t-testi ve ANCOVA ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, girişimcilik motivasyonunun duygusal ve akılcı olmak üzere iki alt boyutta toplandığını ve alınan girişimcilik eğitimi ile girişimcilik motivasyonunun alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Eğitim sonrasında, her iki motivasyon boyutunda da daha çok olumluya evrilme olduğu ve bazı kişisel özelliklere göre farklılaştığı da belirlenmiştir.
Keywords
References
- Benzing, C., Chu, H. M. & Kara, O. (2009). Entrepreneurs in Turkey: A factor analysis of motivations, success factors and problems. Journal of Small Business Management, 47(1), 58-91.
- Benzing, C., Chu, H. M. & Szabo, B. (2005). Hungarian and Romanian entrepreneurs in romania-motivation, problems and differences. Journal of Global Business, 16, 77-87.
- Büyüköztürk, Ş. (2017). Sosyal bilimler için veri analizi. Ankara: Pegem Akademi.
- Carsrud, A. & Brannback, M. (2011). Entrepreneurial motivations: What do we still need to know?. Journal of Small Business Management, 49(1), 9-26.
- Chu, H. M., Benzing, C. & McGee, C. (2007). Ghanaian and Kenyan Entrepreneurs: A comparative analysis of their motivations, success characteristics, and problems. Journal of Development Entrepreneurship, 12(3), 295-322.
- Cruz, N. M., Escuredo, A. I. R., Barahona, J. H., & Leitao, F. S. (2009). The effect of entrepreneurship education programmes on satisfaction with innovation behaviour and performance. Journal of European Industrial Training, 33, 198-214.
- Curry, M. (2012). Students’ perception of entrepreneurship at a historically black university in central Mississippi, PHD, Mississippi State University.
- Dej, D. (2008). The nature of entrepreneuriel motivation. In J. A. M. León, M. Gorgievski & M. Lukes (Eds.), Teaching psychology of entrepreneurship: perspective from six european countries (pp. 81-102). Madrid: Universidad Nacional de Educacion a Distanci.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Mutlu Uygun
*
AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ
Türkiye
Sinan Mete
AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ
Türkiye
Ebru Güner
AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ
Türkiye
Publication Date
December 28, 2018
Submission Date
December 1, 2017
Acceptance Date
December 19, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 25 Number: 3
Cited By
Adaptation of an entrepreneurship education self-assessment scale at the tertiary level into Turkish
International Journal of Assessment Tools in Education
https://doi.org/10.21449/ijate.1243812İlkokul Yöneticilerinin İşle Bütünleşme, Tükenmişlik ve Girişimcilik Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama
https://doi.org/10.58689/eibd.1491131