Ekonomik Özgürlüklerin İktisadi Büyümeye Etkisi: İslam İşbirliği Teşkilatı Ülkeleri Üzerine Panel Veri Analizi
Abstract
Bu çalışmanın amacı ekonomik özgürlüklerle büyüme arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Özgürlükler ile büyüme ve gelişme arasında 1980’li yıllardan önce büyümenin özgürlükler doğuracağı anlayışı hâkim iken bu tarihten sonra özgürlükler büyüme doğurabilir anlayışı daha ağır basmaya başlamıştır. Nitekim literatürde bu ikisini destekleyen çalışmalara rastlanmaktadır. Özgürlükler ve büyüme ile ilgili yapılan çalışmalar genellikle gelişmiş ülkeler, geçiş ekonomileri, OECD ülkeleri ve tek tek ülke örnekleri üzerinde olmuştur. Bu çalışma 1998-2013 yılları arasında İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan 17 ülkenin genel ekonomik özgürlüğü ile ekonomik özgürlüğün alt dalları olan kriterlerin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini tahmin etmektedir. Yapılan analiz ve değerlendirme sonucunda ekonomik özgürlüklerin büyümeyi olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Keywords
References
- Acemoglu, D., Johnson, S., Robinson and J. A., Yared, P., (2005). Income and Democracy. NBER Working Paper Series, 11205, 1-64.
- Acemoğlu, D. and Robinson, J.A., (2013). Ulusların Düşüşü, Doğan Kitabevi
- Akıncı, M., Yüce, G., ve Yılmaz, Ö., (2014). Ekonomik Özgürlüklerin İktisadi Büyüme Üzerindeki Etkileri: Bir Panel Veri Analizi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , Cilt/Vol.: 14 - Sayı/No: 2 (81-96).
- Altay, H. ve Çelebioğlu, F., (2011). Demokrasi, Ekonomik Özgürlük ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişkilerin Mekansal Analizi: Avrupa Ülkeleri Üzerine Bir İnceleme, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.2011, C.16, S.2, s.219-234.
- Ayal, E. B. and Karras, G. (1998). Component of Economic Freedom and Growth: An Empirical Study, Published in the Journal of Developing Areas, Vol.32, No.3, Spring 1998, 327-338.
- Baltagi, B. H (2005). Econometric Analysis of Panel Data, Third Edition John Wiley& Sons, Ltd, England
- Başar, S. ve Yıldız, Ş., (2009). İktisadi Büyümenin Demokratikleşme Üzerindeki Etkileri, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 12 Sayı 21Haziran 2009 ss.56-75
- Becker, G. S., Murphy K. M. and Tamura, R. (1994). Human Capital, Fertility, and Economic Growth, The University of Chicago Press Volume ISBN: 0-226-04119-0 http://www.nber.org/books/beck94-1
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 29, 2017
Submission Date
December 25, 2017
Acceptance Date
December 25, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 24 Number: 3
Cited By
GELİŞEN ÜLKELERDE EKONOMİK ÖZGÜRLÜK VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: BOOTSTRAP PANEL GRANGER NEDENSELLİK TESTİ
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.16951/atauniiibd.797849