The banking sector is the largest part of the financial system in terms of both its function and size in a country's economy. The contraction or expansion that may occur in the sector due to this function it fulfills is important in terms of financial stability. The fact that sector-based vulnerabilities spread to the majority of the financial system and cause negative effects on the real sector makes it essential to make efforts to anticipate and prevent vulnerabilities.
In this study, it is aimed to reveal the macroeconomic factors affecting the financial fragility of the Turkish banking sector. The Turkish banking sector “non-performing loans/total loans” ratio is taken as the indicator of financial fragility. Macroeconomic variables thought to be related to financial fragility; credit risk ratio, consumer price index, unemployment rate, BIST 100 Index and manufacturing industry production index. The study consists of monthly data between 10/2008 and 08/2022. Augmented Dickey-Fuller (ADF) and Phillips Perron (PP) unit root tests and Zivot-Andrews unit root tests with structural break have used to determine the stationarity levels of the variables. Whether or not there is causality between the variables, and if there is a causal relationship, the directions were analyzed using the "Toda-Yamamoto" method. According to the results of the Toda-Yamamoto causality test, a causal relationship was found from the manufacturing industry production index and BIST 100 index variables to the financial fragility variable at the 5% significance level. However, no causality relationship was found from country risk premium, unemployment rate and consumer price index variables to financial fragility variable. As a result of this analysis, it has been concluded that there is a relationship between financial fragility, manufacturing industry production index and BIST 100 index, that is, changes in these two indices affect financial fragility.
Key Words: Banking Sector, Financial Fragility, Macroeconomic Factors
JEL Classification: C22, G17, G21
Bankacılık sektörü, bir ülke ekonomisinde gerek yerine getirdiği işlevi gerekse büyüklüğü bakımından finansal sistemin en büyük parçasıdır. Yerine getirdiği bu işlevi nedeniyle sektörde meydana gelebilecek daralma ya da genişleme finansal istikrar bakımından önem arz etmektedir. Sektör kaynaklı kırılganlıkların finansal sistemin büyük bir çoğunluğuna yayılması ve reel kesim üzerinde olumsuz etkilere sebep olması, kırılganlıkların önceden görülmesi ve önlenmesi noktasında çaba sarf edilmesini elzem bir hale getirmektedir.
Bu çalışmada, Türk bankacılık sektörünün finansal kırılganlıklarına etki eden makroekonomik faktörlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Finansal kırılganlığın göstergesi olarak Türk bankacılık sektörünün “takipteki krediler/toplam krediler” oranı esas alınmıştır. Finansal kırılganlıkla ilişkisi olduğu düşünülen makroekonomik değişkenler ise kredi risk oranı, tüketici fiyat endeksi, işsizlik oranı, BİST 100 Endeksi ve imalat sanayi üretim endeksi olarak belirlenmiştir. Çalışma 10/2008 ile 08/2022 tarihleri arası aylık verilerden oluşmaktadır. Değişkenlerin durağanlık seviyeleri Augmented Dickey-Fuller (ADF) ve Phillips Perron (PP) birim kök testleri ve yapısal kırılmalı Zivot-Andrews birim kök testleri vasıtasıyla araştırılmıştır. Değişkenler arasında nedenselliğin olup olmadığı, nedensellik ilişkisi varsa yönlerinin tespit edilmesi için karşılıklı olarak “Toda-Yamamoto” yöntemiyle analiz edilmiştir. Toda-Yamamoto nedensellik testi sonuçlarına göre ise, %5 anlamlılık seviyesinde imalat sanayi üretim endeksi ve BİST 100 endeksi değişkenlerinden finansal kırılganlık değişkenine doğru bir nedensellik ilişkisine rastlanmıştır. Ancak, ülke risk primi, işsizlik oranı ve tüketici fiyat endeksi değişkenlerinden finansal kırılganlık değişkenine doğru bir nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır. Bu analizin sonucunda, finansal kırılganlık ile imalat sanayi üretim endeksi ve BİST 100 endeksi arasında bir ilişkinin olduğu yani bu iki endeksteki değişikliklerin finansal kırılganlığı etkilediği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Finansal Kırılganlık, Makroekonomik Faktörler
JEL Sınıflandırması: C22, G17, G21
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 9, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 30 Issue: 1 |