Research Article

Çok boyutlu kültürel tevazu ölçeği: Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması

Volume: 10 Number: 1 August 11, 2026
TR EN

Çok boyutlu kültürel tevazu ölçeği: Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması

Abstract

Bu çalışmada, psikolojik danışmanların kültürel tevazu düzeylerini ölçen ‘’Çok Boyutlu Kültürel Tevazu Ölçeği’’nin türkçeye uyarlanması, geçerlik ve güvenirliğinin test edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma aktif olarak mesleğini sürdüren, 201’i kadın (%70.1) 90’ı erkek (%29.9) olmak üzere toplam 301 psikolojik danışmanla yürütülmüştür. Uyarlama sürecinde merkezden uzaklaştırma yöntemi kullanılmış, uzman görüşleri alınarak dilsel uyum süreci tamamlanmıştır. Yapı geçerliğini değerlendirmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi uygulanmış ve ölçeğin beş faktörlü yapısının korunduğu belirlenmiştir. Ölçüt geçerliğini belirlemek için Damgalama Ölçeği kullanılmış ve iki ölçek arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Güvenirlik analizi kapsamında Cronbach alfa katsayısı hesaplanmış ve ölçeğin iç tutarlılığının yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Ölçeğin psikolojik danışmanların kültürel tevazu düzeylerini değerlendirmede güvenilir ve geçerli bir araç olduğu görülmüştür. Bulgular, kültürel tevazunun ölçülmesine yönelik bilimsel bir çerçeve sunarken, psikolojik danışma alanındaki uygulamalar için de önemli katkılar sağlamaktadır. Çalışmanın sonuçları kültürel tevazu kavramına yönelik gelecekteki araştırmalara katkı sağlayabilecek şekilde tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.

Keywords

References

  1. Acar Çiftçi, Y., ve Aydın, H. (2014). Türkiye'de Çokkültürlü Eğitimin Gerekliliği Üzerine Bir Çalışma. Journal of Social Sciences/Sosyal Bilimler Dergisi, (33).
  2. Anastasi, A. (1985). Psychological testing: basic concepts and common misconceptions. ın annual meeting of the american psychological association (Vol. 5, pp. 87-120). American Psychological Association.
  3. Anders, C., Kivlighan, D. M. III, Porter, E., Lee, D., & Owen, J. (2021). Attending to the Intersectionality and Saliency of Clients’ Identities: A Further Investigation of Therapists’ Multicultural Orientation. Journal of Counseling Psychology, 68(2), 139–148. https://doi.org/10.1037/cou0000447
  4. Aydın, B. (2014). Kültüre duyarlı psikolojik danışma eğitiminin psikolojik danışman adaylarının kültürel duyarlılık düzeyleri üzerindeki Etkisi (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.
  5. Başbay, A., ve Bektaş, Y. (2009). Çokkültürlülük Bağlamında Öğretim Ortamı ve Öğretmen Yeterlikleri. Eğitim ve Bilim, 34(152).
  6. Bingöl, C. (2023) Yeni atanmış okul psikolojik danışmanlarının kültürel tevazu düzeylerinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  7. Brislin, R. W. (1970). Back-translation for cross-cultural research. Journal of cross-cultural psychology, 1(3), 185- 216. Büyüköztürk, Ş. (2014). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı: istatistik, araştırma deseni, SPSS uygulamaları ve yorum. (19. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  8. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2018). Bilimsel araştırma yöntemleri, 24. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Psychological Counseling and Guidance (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 11, 2026

Submission Date

May 21, 2025

Acceptance Date

May 26, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 10 Number: 1

APA
Bingöl, C., & Aladağ, M. (2026). Çok boyutlu kültürel tevazu ölçeği: Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(1), 12-25. https://izlik.org/JA29TE28PB
AMA
1.Bingöl C, Aladağ M. Çok boyutlu kültürel tevazu ölçeği: Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2026;10(1):12-25. https://izlik.org/JA29TE28PB
Chicago
Bingöl, Cansu, and Mine Aladağ. 2026. “Çok Boyutlu Kültürel Tevazu ölçeği: Türkçeye Uyarlama, Geçerlik Ve Güvenirlik çalışması”. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10 (1): 12-25. https://izlik.org/JA29TE28PB.
EndNote
Bingöl C, Aladağ M (August 1, 2026) Çok boyutlu kültürel tevazu ölçeği: Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10 1 12–25.
IEEE
[1]C. Bingöl and M. Aladağ, “Çok boyutlu kültürel tevazu ölçeği: Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması”, Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 12–25, Aug. 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29TE28PB
ISNAD
Bingöl, Cansu - Aladağ, Mine. “Çok Boyutlu Kültürel Tevazu ölçeği: Türkçeye Uyarlama, Geçerlik Ve Güvenirlik çalışması”. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10/1 (August 1, 2026): 12-25. https://izlik.org/JA29TE28PB.
JAMA
1.Bingöl C, Aladağ M. Çok boyutlu kültürel tevazu ölçeği: Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2026;10:12–25.
MLA
Bingöl, Cansu, and Mine Aladağ. “Çok Boyutlu Kültürel Tevazu ölçeği: Türkçeye Uyarlama, Geçerlik Ve Güvenirlik çalışması”. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 10, no. 1, Aug. 2026, pp. 12-25, https://izlik.org/JA29TE28PB.
Vancouver
1.Cansu Bingöl, Mine Aladağ. Çok boyutlu kültürel tevazu ölçeği: Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2026 Aug. 1;10(1):12-25. Available from: https://izlik.org/JA29TE28PB