Research Article

İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü

Volume: 8 Number: 2 January 26, 2023
  • Fikret Şentürk *
  • Feyzullah Yetgin
TR EN

İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü

Abstract

Liderlik tarzları literatürde örgüt performansı ile ilişkilendirilen bir değişken olmakla birlikte, küresel boyutta ortaya çıkan her yeni liderlik tipiyle de varlığını koruyan bir ilişkiye sahiptir. Her kar amacı güden organizasyonun temel amacının finansal performans elde etmek olduğu düşünüldüğünde; uygulanan liderlik tarzına da dikkat edilmesi gereklidir. Liderlik tarzları teorik açıdan sınırları ve özellikleri ifade edilen bir konu olarak görülse de; farklı çalışma ortamlarında ve farklı belirleyiciler ışığında finansal performansa etkisi tekrar analiz edilebilecek bir konudur. Bu çalışma da literatürde sıkça yer verilmeyen ve görece daha yeni iki liderlik tarzının finansal performansa etkisinde hem değişim yönetimi hem de kurumsal yönetim algısının ayrı ayrı aracılık rollerine yoğunlaşılmıştır. Şentürk’ün (2022) tezinden elde edilen veri seti ve bulgularla bu makale elde edilmiştir. Farklı sektörden 402 katılımcıya anket yoluyla erişilerek elde edilen çalışmanın bulgularına göre liderlik tarzları finansal performansı etkilediği bu çalışmadaki örneklem ile de ortaya konmuştur. Dönüşümcü liderlik bu ilişkide daha çok öne çıkmaktadır. Değişim yönetimi de liderlik tarzlarının finansal performansı etkilediği ilişkide aracılık rolü üstlenmektedir. Değişim yönetiminin özellikle amaç, stratejiler, teknoloji alanı ve organizasyon yapısı boyutlarında bu rol daha etkilidir. Çalışmanın son bulgusu ise kurumsal yönetim algısının liderlik tarzları ve finansal performans ilişkisinde aracı rolü oynamasıdır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Fikret Şentürk * This is me
0000-0003-0929-3690
Türkiye

Feyzullah Yetgin This is me
0000-0002-3712-845X
Türkiye

Publication Date

January 26, 2023

Submission Date

August 29, 2022

Acceptance Date

January 4, 2023

Published in Issue

Year 2022 Volume: 8 Number: 2

APA
Şentürk, F., & Yetgin, F. (2023). İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü. Yildiz Social Science Review, 8(2), 108-120. https://izlik.org/JA38UE83WZ
AMA
1.Şentürk F, Yetgin F. İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü. YSSR. 2023;8(2):108-120. https://izlik.org/JA38UE83WZ
Chicago
Şentürk, Fikret, and Feyzullah Yetgin. 2023. “İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi Ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü”. Yildiz Social Science Review 8 (2): 108-20. https://izlik.org/JA38UE83WZ.
EndNote
Şentürk F, Yetgin F (January 1, 2023) İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü. Yildiz Social Science Review 8 2 108–120.
IEEE
[1]F. Şentürk and F. Yetgin, “İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü”, YSSR, vol. 8, no. 2, pp. 108–120, Jan. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA38UE83WZ
ISNAD
Şentürk, Fikret - Yetgin, Feyzullah. “İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi Ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü”. Yildiz Social Science Review 8/2 (January 1, 2023): 108-120. https://izlik.org/JA38UE83WZ.
JAMA
1.Şentürk F, Yetgin F. İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü. YSSR. 2023;8:108–120.
MLA
Şentürk, Fikret, and Feyzullah Yetgin. “İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi Ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü”. Yildiz Social Science Review, vol. 8, no. 2, Jan. 2023, pp. 108-20, https://izlik.org/JA38UE83WZ.
Vancouver
1.Fikret Şentürk, Feyzullah Yetgin. İşletmelerde Liderlik Tarzının Finansal Performansa Etkisinde Değişim Yönetimi ve Kurumsal Yönetim Algısının Aracı Rolü. YSSR [Internet]. 2023 Jan. 1;8(2):108-20. Available from: https://izlik.org/JA38UE83WZ