AB Ülkeleri ve Türkiye'nin Ticaret İlişkilerine Ağ Yaklaşımı
Abstract
Ülkeler arası ticaret ilişkileri klasik yaklaşımlarla incelenirken genellikle toplam ihracat/ithalat, toplam ihracat/GSYH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla), toplam ihracat/ithalat içinde söz konusu ülkenin sahip olduğu pay gibi birinci derece veriler kullanılmaktadır. Bu veriler, ülkeleri izole edip, diğer ülkeler dikkate alınmadan elde edildiği için sadece ülkeye özgüdür. Klasik iktisat yöntemlerinin bu yüzeyselliğine karşın, uluslararası ticaret ilişkilerine ağ yaklaşımı, daha derin analiz yapabilme olanağı sağlamaktadır. İlk olarak sosyometri ile temelleri atılan ağ yaklaşımı, iktisat biliminde ticari ve finansal ilişkilerin analizinde kullanılmıştır. Bu çalışmada da AB ülkeleri ve Türkiye’nin ticaret ilişkilerinde 2008 krizinin, ağın kompleks yapısında değişmelere neden olacağı hipotezinden hareketle, söz konusu ülkelerin ticari ilişkileri 2003 ve 2014 yılları periyodunda, ağ yaklaşımı kapsamında analiz edilmiştir. Ülkelerin ağ içindeki önemlerini gösteren ve w-HITS algoritması ile elde edilen ithalat ve ihracat merkezilik skorları zamansal açıdan ve özellikle 2008 kriz dönemindeki değişimleri incelenmiş ve bu veriler birinci derece gösterge olan toplam ihracat ve ithalat içindeki pay değerleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın bulguları genel olarak AB ülkeleri ve Türkiye’nin ticari ilişkilerini, kompleks bir ekonomik sistem olarak ele alınıp incelenmesinin özellikle kriz dönemindeki değişimleri daha iyi açıkladığı şeklinde olmuştur.
Keywords
References
- KAYNAKÇA Chaney, T. (2011). The Network Structure Of İnternational Trade (No. W16753). National Bureau Of Economic Research.
- Clauset, A., Shalizi, C. R., & Newman, M. E. (2009). Power-Law Distributions In Empirical Data. SIAM Review, 51(4), 661-703.
- Fagiolo, G., Reyes, J., & Schiavo, S. (2009). World-Trade Web: Topological Properties, Dynamics, And Evolution. Physical Review E, 79(3), 036115.
- Fagiolo, G., Squartini, T., & Garlaschelli, D. (2013). Null Models Of Economic Networks: The Case Of The World Trade Web. Journal Of Economic İnteraction And Coordination, 8(1), 75-107.
- Fagiolo, G., Reyes, J., & Schiavo, S. (2010). The Evolution Of The World Trade Web: A Weighted-Network Analysis. Journal Of Evolutionary Economics, 20(4), 479-514.
- Garlaschelli, D., & Loffredo, M. I. (2004). Fitness-Dependent Topological Properties Of The World Trade Web. Physical Review Letters, 93(18), 188701.
- Goh, K. I., Kahng, B., & Kim, D. (2001). Universal behavior of load distribution in scale-free networks. Physical Review Letters, 87(27), 278701.
- Granovetter, M., & Soong, R. (1983). Threshold Models Of Diffusion And Collective Behavior. Journal Of Mathematical Sociology, 9(3), 165-179.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 25, 2017
Submission Date
May 6, 2017
Acceptance Date
January 2, 2018
Published in Issue
Year 2017 Volume: 3 Number: 2