Research Article

OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ

Volume: 18 Number: 35 June 1, 2026
TR EN

OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ

Abstract

Bu çalışma, Ahmet Oktay’ın bir kadının varoluş trajedisini anlattığı Dr. Kaligari’nin Dönüşü adlı tek şiirden oluşan eserini metin merkezli bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. İncelemede yapısalcı göstergebilimin izlek, kod ve karşıtlık çözümlemesine dayalı yöntemi ile Roland Barthes’ın Camera Lucida’da fotoğraf üzerine geliştirdiği studium ve punctum kavramları birlikte kullanılmaktadır. Bir kitap boyutundaki tek bir şiirden oluşan metin; klinik uzamı çağrıştıran sahne parçaları, kendisine özgü nesne dikkati ve kayıt biçimleri aracılığıyla okuru poetik kurmaca bir bağlam içine yerleştirir. Oluşturulan bu bağlam, bakışın yönünü ve öznenin konumunu düzenleyen bir söylem alanı üretir. Çalışmada, bu kültürel bağlamın nesneler ve insanlar üzerinden nasıl kurulduğu metin içi göstergeler merkeze alınarak tartışılmaktadır. Diğer taraftan şiirin belirleyici etkisi, söz konusu bağlamın içinden kimi ayrıntıların öne çıkarılmasıyla oluşturulmuştur. Sayısal işaretler, tarih damgaları, tekil sözcükler, kısa ve sert kayıt cümleleri ve acil müdahale ifadeleri okuma sürekliliğini kesintiye uğratarak âdeta metin içerisinde sabitlenme anları oluşturur. Bu anlar, okuyucuda metnin “donmuş kadrajlar” hâlinde algılanmasına yol açan teknik düğümler olarak işlev görür. Çalışma, bu sabitlenme odaklarının metnin derin örgüsünde iç/dış, özne/nesne ve akış/kesinti karşıtlıklarıyla nasıl bağlandığını göstermeyi hedeflemektedir. Dolayısıyla Dr. Kaligari’nin Dönüşü’nün varoluş trajedisi tematik içeriğin yanı sıra, metnin gösterge düzeninin işleyişi ve okuma ritmini biçimlendiren teknik tercihleri ile de oluşturulduğu ileri sürülmektedir.

Keywords

References

  1. Amery, Jean. Suç ve Kefaretin Ötesinde, Alt Edilmişliğin Üstesinden Gelme Denemeleri. Çeviren Cemal Ener, Metis Yayınları, 2015.
  2. Aydın, Serdar. Yol Üstündeki Yazıcı, Ahmet Oktay Poetikası İçin Bir Yaklaşım. Mola Kitap, 2012.
  3. Barthes, Roland. Camera Lucida, Fotoğraf Üzerine Düşünceler. Çeviren Reha Akçaya, Altıkırkbeş Yayınları, 1996.
  4. Batur, Enis. “Neşter ve Kalemi. Dr. Kaligari’nin Dönüşüm Katmanları.” Varlık, s. 1094, 1998, ss. 17-21.
  5. Benatar, David. Keşke Hiç Olmasaydık, Var Olmanın Kötülüğü. Çeviren Cansu Özge Özmen, Doğubatı Yayınları, 2023.
  6. Ercan, Enver. “Ahmet Oktay ile Söyleşi.” Varlık, s. 1128, 2001, ss. 8-11.
  7. Gasset, Ortega y. İnsan ve Herkes. Çeviren Neyire Gül Işık, Metis Yayınları, 2007.
  8. Han, Byung-Chul. Şiddetin Topolojisi. Çeviren Dilek Zaptçıoğlu, Metin Yayınları, 2017.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Modern Turkish Literature in Turkiye Field

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 1, 2026

Submission Date

January 26, 2026

Acceptance Date

February 28, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 18 Number: 35

APA
Atay, S. (2026). OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, 18(35), 49-64. https://doi.org/10.26517/ytea.640
AMA
1.Atay S. OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. 2026;18(35):49-64. doi:10.26517/ytea.640
Chicago
Atay, Selçuk. 2026. “OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ”. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 18 (35): 49-64. https://doi.org/10.26517/ytea.640.
EndNote
Atay S (June 1, 2026) OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 18 35 49–64.
IEEE
[1]S. Atay, “OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ”, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, vol. 18, no. 35, pp. 49–64, June 2026, doi: 10.26517/ytea.640.
ISNAD
Atay, Selçuk. “OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ”. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 18/35 (June 1, 2026): 49-64. https://doi.org/10.26517/ytea.640.
JAMA
1.Atay S. OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. 2026;18:49–64.
MLA
Atay, Selçuk. “OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ”. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, vol. 18, no. 35, June 2026, pp. 49-64, doi:10.26517/ytea.640.
Vancouver
1.Selçuk Atay. OPTİK BİR SORUŞTURMA: DR. KALİGARİ’NİN DÖNÜŞÜ’NDE BAKIŞIN VE NESNENİN GÖSTERGEBİLİMSEL İNCELEMESİ. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. 2026 Jun. 1;18(35):49-64. doi:10.26517/ytea.640

The work titled Modern Turkish Literature Researches" by the author YTEA is licensed under this Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. Based on the work at www.ytearastirmalari.com.

Creative Commons Lisansı