Research Article

CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Volume: 12 Number: 24 December 1, 2020
  • Cafer Şen
TR EN

CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Abstract

Kişi yaşamı boyunca iki kaygı durumuyla karşılaşır: Yokluk ve varlık kaygısı. Yokluk kaygısı sonluluk ve fanilik duyumlarının ortaya çıkardığı yutulma kaygısıdır. Varlık kaygısı ise kişinin reddettiği şeyin kendine ait olduğunun farkına varması ve böyle zamanlarda bu reddettiği şeye dönüşme kaygısıdır. Kaygı kişinin yaşamında belirgin olarak görülmez. Daha çok korku nesneleri üzerinde görünür. Bunun nedeni kişinin korkuyla daha kolay mücadele etmesidir. İşte bu nedenle edebî eserde korku imgeleri kaygının kendisi değil bir çeşit semptomlarıdır. Bu noktada edebî eser, kişinin görünür, bilinçli korkusunu vermekle kalmaz aynı zamanda bilinçdışı işleyen kaygısını da görünür kılar. Örneğin Zahit Zarifoğlu şiirinde eski resimlerde yerleri oyulmuş gözler’in verdiği korkuda bahsedilir. Bu imgede bilinçli olarak, görünürde sürekli takip edilme korkusu işlenirken bilinçdışı olarak yutulma kaygısı dile getirilir. Çünkü kişi, genellikle kendini takip eden eski resimlerdeki gözlerden korkar. Zarifoğlu tam aksine gözleri oyulmuş resimlerden korkar. Çünkü gözlerin kendisini fark etmesini, takip etmesini isterken, kendini ise gözlerden izlemeyi arzular. Böylelikle izlenmekle hem yaşamda varlığını garantiye alır hem de kendini gözlerde izlemeyle bir anlam oluşturur. İşte varlık ve anlama tanıklık eden gözler olmadığı takdirde şair, yokluk/yutulma kaygısıyla yüz yüze gelir. Bu tıpkı içinde ahlak yasası olan vicdanî suçluluğu değil de rahatlığı taşıyan kişinin her türlü harekete kalkışıp kendini yok etme kaygısı taşımasıdır. Bu noktada ahlak yasası/vicdan aslında bizi takip etmesini istediğimiz gözümüzdür.

Keywords

References

  1. Andre, Christophe (2019). Korkunun Psikolojisi. İsmail Yergiz (Çev.), İstanbul: Say.
  2. Comte-Spontville, André (2020). Hayat Yaşamaya Değer. Ercüment Tezcan (Çev.), İstanbul: İletişim.
  3. Dolar, Malden (2013). Sahibinin Sesi, Psikanaliz ve Ses. Barış Engin Aksoy (Çev.), İstanbul: Metis.
  4. Fink, Bruce (2016). Lacancı Psikanalize Bir Giriş. Özgür Öğütcen(Çev.), İstanbul: Encore.
  5. Kaltenbeck, Franz (2009). “Gözetim ve Kötü Niyet”. H. İlksen Mavituna (Çev.), MonoKL: S. 6-7.
  6. Kernberg, Otto (2006). Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm. Murat Atakay(Çev.), İstanbul: Metis.
  7. Kısakürek, Necip Fazıl (2012). Çile. İstanbul: Büyük Doğu.
  8. Kierkegaard, Soren (2018). Kaygı Kavramı. Türker Armaner (Çev.), İstanbul: İş Bankası.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Creative Arts and Writing

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

December 1, 2020

Submission Date

September 4, 2020

Acceptance Date

October 20, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 12 Number: 24

APA
Şen, C. (2020). CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, 12(24), 91-118. https://izlik.org/JA29RF75BM
AMA
1.Şen C. CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. 2020;12(24):91-118. https://izlik.org/JA29RF75BM
Chicago
Şen, Cafer. 2020. “CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME”. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 12 (24): 91-118. https://izlik.org/JA29RF75BM.
EndNote
Şen C (December 1, 2020) CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 12 24 91–118.
IEEE
[1]C. Şen, “CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME”, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, vol. 12, no. 24, pp. 91–118, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29RF75BM
ISNAD
Şen, Cafer. “CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME”. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 12/24 (December 1, 2020): 91-118. https://izlik.org/JA29RF75BM.
JAMA
1.Şen C. CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. 2020;12:91–118.
MLA
Şen, Cafer. “CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME”. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, vol. 12, no. 24, Dec. 2020, pp. 91-118, https://izlik.org/JA29RF75BM.
Vancouver
1.Cafer Şen. CAHİT ZARİFOĞLU ŞİİRİNDE BİLİNÇDIŞI OLARAK İŞLEYEN YOKLUK VE VARLIK KAYGISININ GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları [Internet]. 2020 Dec. 1;12(24):91-118. Available from: https://izlik.org/JA29RF75BM

The work titled Modern Turkish Literature Researches" by the author YTEA is licensed under this Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. Based on the work at www.ytearastirmalari.com.

Creative Commons Lisansı