Bu çalışmada ekonomi, hukuk, psikoloji, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinde tamamlanan doktora tezlerinin; alanyazına ve uygulamaya katkılarının, bu tezlerden üretilen makaleler ve bu makalelere yapılan atıflarla bibliyometri analizi kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Söz konusu disiplinler Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından insan kaynağının yetişmesinde öncelikli disiplin alanları olarak belirlendiği için mevcut çalışmaya dâhil edilmiştir. 2018 yılında söz konusu disiplinlerde tamamlanmış 88 teze YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanından doküman analiziyle ulaşılmıştır. İlgili tezlerden üretilen bilimsel çalışmalar öncelikli olarak tez sahiplerinin web sayfalarında, YÖK Akademik, Web of Science, ScienceDirect, Education Resources Information Center, ResearchGate ve Google Scholar’da araştırılmıştır. Bu araştırmada 88 tezden 61’ine ilişkin herhangi veriye ulaşılmamıştır. 17 tezden yapılan makaleler ve bu makalelere yapılan atıflar Google Scholar, ResearchGate, SCOPUS, SOBIAD ve Web of Science veri tabanlarında araştırılmış olup bibliyometri ile analiz edilmiştir. Atıf yapılan tez sayısının sadece 9 olduğu anlaşılmıştır. Psikoloji tezlerinde birincil kaynak veri kullanılırken diğer tezlerde çoğunlukla ikincil kaynak veri kullanılmıştır. Bu sonuçlar, doktora tezlerinin alanyazına ve uygulamaya katkılarının oldukça sınırlı olduğunu göstermektedir. Bu disiplinlerde tamamlanmış doktora tezlerinin katkılarının çalışılmasıyla araştırmacının dikkati, sosyal bilimler alanında diğer disiplinlerde gerçekleştirilmiş doktora tezlerinin katkılarına çekilmiştir. Doktora tezlerinin alanyazına ve uygulamaya katkılarını artırmak için araştırmacılara ve politika yapıcılara, araştırmacıların araştırma becerilerinin geliştirilmesi ve özellikle Türkiye bağlamında öncelikli alanların çalışılması gibi çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
This study aims to analyze the contributions of the doctoral dissertations completed in the disciplines of economy, law, psychology, political science, and international relations to the literature and practice through the citations to the articles extracted from these dissertations using bibliometric analysis. These disciplines were included in the present study as they were determined as the priority ones in the training of the human resources by the Turkish Council of Higher Education (CoHE). 88 dissertations were reached in the National Thesis Center database of CoHE in 2018 and subjected to document analysis. The published scientific studies based on these dissertations were primarily searched within authors’ websites, CoHE Academic, Web of Science, ScienceDirect, Education Resources Information Center, ResearchGate and Google Scholar. No data could be found for 61 dissertations out of 88 ones. The citations to the articles derived from 17 dissertations, which were searched in Google Scholar, ResearchGate, SCOPUS, SOBIAD and Web of Science databases were bibliometrically analyzed. Only 9 dissertations were cited. While the primary data were used in the dissertations completed in the discipline of psychology, the secondary data were mostly used in the other dissertations. These results indicate that the contribution of the dissertations to the literature and practice is quite limited. Thus, the researchers turned their attention to the contribution of the dissertations produced in other disciplines in the field of social sciences. Several suggestions (e.g. developing researchers’ research skills, studying priority research topics in the Turkish context) were also made to increase the contribution of the dissertations to the literature and practice.
Bibliometric analysis citation analysis doctoral dissertation publication priority disciplines
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Studies on Education |
Journal Section | Case Study |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.