Uluslararasılaşma, Kazakistan’da yükseköğretimin modernizasyonu için ana mekanizma olarak görülmektedir. Uluslararasılaşma için güçlü politika baskısına rağmen, kurumlar tarafından uluslararasılaşma girişimlerinin uygulanma süreci ve ayrıca bireysel öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve yöneticilerin uluslararasılaşmasıyla ilgili deneyimleri üzerine yapılmış araştırma sayısı çok azdır. Bu çalışma, öğretim üyelerinin uluslararasılaşma konusundaki görüşlerini belirlemek için Bilgi Toplumunda Uluslararası Akademik Meslek (APIKS) anketinden elde edilen verileri kullanarak mevcut araştırmalardaki boşluğu doldurmaktadır. Çalışma aşağıdaki araştırma sorularını ele almaktadır: (1) Öğretim üyelerinin uluslararasılaşma konusundaki görüşleri nelerdir? (2) Farklı demografik ve mesleki özelliklere (örneğin cinsiyet, unvan, disiplin, yaş, deneyim) sahip öğretim üyeleri arasında görüşler nasıl farklılık göstermektedir? (3) Öğretim üyelerinin dil yeteneği ile uluslararasılaşma konusundaki görüşleri arasındaki ilişki nedir? (4) Bu görüşler ile öğretim üyelerinin uluslararası deneyimlere katılımı arasındaki ilişki nedir? Araştırma sorularını yanıtlamak için hem tanımlayıcı hem de çıkarımsal istatistikler kullanılmıştır. Çalışma, uluslararasılaşma girişimlerinin beyin göçü ve kültürel kimlik kaybı üzerindeki etkisinden endişe duymalarına rağmen, öğretim üyelerinin genel olarak uluslararasılaşma konusunda olumlu bir görüşe sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Ayrıca, öğrencilere kıyasla kendilerine sunulan uluslararası hareketlilik ve araştırma işbirliği fırsatlarından daha az memnun görünmektedirler. Bulgular, uluslararasılaşma girişimlerinin geliştirilmesi ve uygulanması hakkında öğretim üyelerinin görüşlerinin toplanmasının yanı sıra uluslararasılaştırma programlarına erişimlerinin artırılmasının önemine işaret etmektedir.
Dil yeteneği Kazakistan öğretim üyesi hareketliliği SSCB sonrası uluslararasılaşma yükseköğretim
Internationalization is viewed as the main mechanism for the modernization of higher education in Kazakhstan. Despite the strong policy push for internationalization, research on the process of implementation of internationalization initiatives by institutions, as well as on the experiences with the internationalization of individual faculty members, students, and administrators remains rather scarce. This paper fills the gap in existing research by using the data from the international Academic Profession in the Knowledge Society (APIKS) survey to explore faculty views on internationalization. The study addresses the following research questions: (1) What are faculty views on internationalization? (2) How do the views vary among the faculty of different demographic and professional characteristics (e.g. gender, rank, discipline, age, experience)? (3) What is the relationship between the views on internationalization and faculty language ability? (4) What is the relationship between the views and the extent of faculty engagement in international experiences? To answer the research questions, we use both descriptive and inferential statistics. The study reveals that faculty generally hold a positive view of internationalization, although remain concerned about the effect of internationalization initiatives on brain drain and loss of cultural identity. In addition, they seem to be less satisfied with the number of opportunities for international mobility and research collaboration, which are available for them as compared to students. The study points to the importance of gathering faculty input on the development and approaches to implementation of internationalization initiatives, as well as of expanding faculty access to internalization programs.
Faculty mobility higher education internationalization Kazakhstan language ability post-Soviet
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Studies on Education |
Journal Section | Original Empirical Research |
Authors | |
Publication Date | November 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.