Akademik dergiler, bilimsel araştırma sonuçlarının kısa sürede yayımlanmasına aracılık etmek suretiyle, bilginin paylaşılmasına, araştırma sonuçlarının kalıcılığının sağlanmasına ve bu yolla bilimin gelişmesine katkı sağlamada önemli rol oynayan bir yayın türüdür. Bilimin rehberliğinde dünyaya açılmak, içinde bulunduğu topluma ulaşabilmek, onların değişen ve gelişen taleplerine öncülük etmek için dergi yayımcıları, araştırmacıların özgün bilimsel makalelerini uluslararası yayımcılık ilkeleri doğrultusunda yayımlamak amacındadır. Dergilerin yayım sürecindeki iş ve işlemlerin, uluslararası alanda kabul görmüş bir dergi yönetim ve yayımlama sistemi aracılığıyla yapılması çok önemlidir. Bilginin paylaşımı için uygun ortamların geliştirilmesi ile akademik ve kamusal araştırmaların kalitesinin artırılması amacıyla Kamu Bilgi Projesi çerçevesinde geliştirilen Açık Dergi Sistemleri bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.
Açık Dergi Sistemleri açık erişim dergi otomasyon sistemleri dergi yayımlama dergi yönetimi elektronik dergi yayımcılığı.
Academic journals help timely publish of scientific research results, share of information, help research results to be permanent and through these contribute the development of science. Journal publishers aim to publish original articles following international publishing principles in order to open to the world, reach the society, leading the changing demands of them. It is important that tasks and procedures are handled by a widely excepted journal publishing system. Open Journal Systems developed under Public Knowledge Project which are started in order to help the creation of appropriate environment and increase the quality of academic and public research developed within this framework is the main topic of this study.
Electronic journal publishing journal automation systems journal management journal publishing open access Open Journal Systems.
Diğer ID | JA87DH34TM |
---|---|
Bölüm | Ampirik Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.