Bu araştırmanın amacı kamu üniversitelerinde çalışan Türk kadın akademisyenlerin kariyerlerinde ilerleme süreçlerinde karşılaştıkları engelleri incelemektir. Araştırma nitel desende oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama tekniği bireysel görüşmedir. Bireysel görüşmelerde, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmaya dokuz profesör, bir yardımcı doçent, iki doktor ve sekiz öğretim görevlisi olmak üzere farklı disiplinlerden toplamda 20 kadın akademisyen katılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Analiz sonucu ortaya çıkan temalar şunlardır: "Destek", "Kariyere Verilen Ara" ve "Sosyal Faktörler: Özgüven, Önyargılar ve Rol Çatışması". Temalar katılımcıların cevaplarından alınan direkt alıntılarla desteklenmiştir. Çalışma sonunda bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Kadın akademisyenler kariyer kariyer engelleri yükseköğretim
The purpose of this study was to investigate the barriers Turkish women academics working in state universities face throughout their career progression. The research was formed in qualitative research design. Data was collected through face-to-face interviews with a semi-structured interview form. 20 women academics in total including nine professors, one assistant professor, two doctors and eight instructors from a variety of disciplines participated in the research. Content analysis was conducted and the themes that emerged as a result of the data analysis were "Support", "Career Breaks", and "Social Factors: Self-Confidence, Prejudice, and Role Conflict". The themes were supported by direct quotations from the participants' responses. Recommendations were made related to the findings of the research.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Ampirik Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 3 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.