This study aims to determine the effect of a university elective course focusing on gender on students' gender attitudes, critical thinking dispositions, and media literacy skills. The research design was quasi-experimental, and the study was conducted with a pretest/posttest control group. The sample of the study consisted of 74 students who took a course on gender during the fall semester of the 2016-2017 academic year and 70 students who had similar characteristics but did not receive the course. In the pretest and posttest evaluation conducted in the first week and the last week of the semester, respectively, the Student Information Form, the Gender Roles Attitude Scale (GRAS), the Critical Thinking Dispositions Scale (CTDS), and the Media Literacy Scale (MLS) were administered to the students in both groups. The Course Satisfaction Assessment Form was administered at the end of the term to the students who enrolled for the gender course. The GRAS scores of the experimental group increased at the end of the course (p<0.05). The GRAS total mean scores of both the groups were similar in the pretest, but there was a statistically significant difference between their total mean scores in the posttest (p<0.05). This study recommends more comprehensive and long-term studies on integrating a gender course into the university curriculum, which will help develop students' critical thinking disposition and media literacy skills and raise awareness of gender equality among students.
Critical thinking gender attitudes gender role media literacy professional education
Araştırmada, üniversite öğrencilerine seçmeli olarak verilen Toplumsal Cinsiyet dersinin öğrencilerin toplumsal cinsiyet tutumuna, eleştirel düşünme eğilimine ve medya-okuryazarlığı becerisine etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu çalışma ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2016-2017 öğretim yılı güz döneminde Toplumsal Cinsiyet dersini alan 74 ve dersi alanlarla benzer özellikte olan ve dersi almayan 70 öğrenci oluşturmuştur. Sömesterin ilk haftasında yapılan ön test ve son haftasında yapılan son test değerlendirmelerinde, her iki grupta bulunan öğrencilere Öğrenci Bilgilendirme Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği (TCRTÖ), Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (EDEÖ), Medya Okuryazarlığı Ölçeği (MOÖ) uygulanmıştır. Toplumsal Cinsiyet dersini alan öğrencilere dönem sonunda Ders Memnuniyeti Değerlendirme Formu uygulanmıştır. Toplumsal cinsiyet dersi alan öğrencilerin dersin sonunda TCRTÖ puanlarının arttığı (ön test: 98.90±12.18, son test: 104.42±11.28; p<0.05), her iki grubun TCRTÖ ön test toplam puan ortalamalarının benzer olmasına rağmen, son test toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan önemli fark olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda; öğrencilerde toplumsal cinsiyet farkındalığı kazandırılmasında, müfredata Toplumsal Cinsiyet dersinin entegre edilmesi ve öğrencilerde eleştirel düşünme eğiliminin ve medya okuryazarlığı becerisinin geliştirilmesi amacıyla daha kapsamlı ve uzun süreli çalışmaların yapılması önerilebilir.
Eleştirel düşünme medya okuryazarlığı mesleki eğitim toplumsal cinsiyet rolü tutum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Ampirik Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 2 Pt 2 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.