Küreselleşmenin hem sağlık sistemini hem de eğitim sistemini etkilediği düşünüldüğünde, hemşirelik eğitimi küreselleşmeden büyük ölçüde etkilenmekte ve hareketlilik programları önem kazanmaktadır. Bu araştırmada, Türkiye’de hemşirelik bölümlerinde üniversiteler arasındaki ortaklıkları ve hareketlilik programları çerçevesinde uluslararası düzeyde öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, çevrimiçi anket yolu ile uygulanan tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma 2017–2018 eğitim öğretim yılında hemşirelik eğitimi veren 82 hemşirelik bölümü ile gerçekleştirilmiştir. Hemşirelik eğitimini aktif olarak sürdüren fakülte ve yüksekokulların %70.7’si devlet üniversitesi olup, tamamında uluslararası öğrenci-öğretim elemanı hareketliliği programlarından biri bulunmaktadır. Bölümlerin %58.5’inin öğrenci hareketliliği ile ilgili olarak yurt dışına giden en az bir öğrencisi bulunduğu ve en çok tercih edilen ülkenin Polonya olduğu (%18.1) belirlenmiştir. Üniversitelerin %70.7’sinde yurtdışından kuruma gelen öğrenci bulunmadığı, toplamda 21 farklı ülkeden gelen öğrencilerin en fazla İspanya’dan geldiği tespit edilmiştir. Hemşirelik bölümlerinin yarıdan fazlasında (%53.7) programlar kapsamında yurtdışına giden öğretim üye ve elemanı bulunmaktadır. Hemşirelik mesleğinin gelişiminde hareketlilik programları önem arz etmektedir. Hemşirelik eğitiminde bu etkileşim programlarının daha aktif bir şekilde kullanılması için öğrencilere ve akademisyenlere gerekli danışmanlıkların yapılması ve uluslararasılaşmanın teşvik edilmesi mesleki gelişim açısından önemlidir.
ERASMUS hareketlilik programları hemşirelik eğitimi küreselleşme uluslararasılaşma
Considering that the acceleration of globalization has affected both the health systems and the education systems worldwide, nursing education has been greatly impacted in the process and mobility programs have greatly gained in importance. This study aimed to investigate the mobility of students and academicians at the international level, within the framework of partnerships between universities and international mobility BSN (Bachelor of Science in Nursing) programs in Türkiye. The study used a descriptive method with an online survey and was carried out on 82 BSN programs during the 2017–2018 academic year. The data in the study was collected by means of the “Student and Academician Mobility Information Form” and it revealed that 70.7% of the faculties with BSN programs were from State universities and that all these institutions had student and academician mobility programs. 58.5% of the departments had at least one student who went abroad in the context of mobiliy and Poland was the most preferred choice (18.1%). 70.7% of the universities had no foreign students and for those institutions who did, the country having the highest number of students who enrolled in Türkiye, from a total of 21 countries, was Spain. There were academic staff and faculty who went abroad within the scope of the programs in more than half of the BSN programs (53.7%). Mobility programs are important for the development of the nursing profession. In order to use these more actively in BSN education, internationalization can be encouraged, and the required guidance should be given to students and academics.
ERASMUS globalization international mobility internationalization nursing education
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Ampirik Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: Supplement |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.