Meat yields, lipid levels, and fatty acid compositions of Prussian carp (Carassius gibelio, Bloch 1782), grass carp (Ctenopharyngodon idella, Valenciennes, 1844), and trout barb (Capoeta trutta, Heckel 1843) were investigated in this current study. Of the three fish, grass carp had the highest meat yield. All fish used in this study had lower amount of lipid. Additionally, the lipid levels of the Prussian carp, grass carp, and trout barb differed from each other and the differences were found to be statistically significant (P<0.05). Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) was used to determine fatty acids of the fish flesh. A total of 32 different fatty acids were identified in this current study. Even though some of the constituents of the saturated fatty acids (SFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) varied greatly, total SFA levels of the fish were found to be very close to each other. The total monounsaturated fatty acids (MUFA) were calculated to be 21.34%, 30.69%, and 31.16% for the Prussian carp, grass carp, and trout barb, respectively. While the highest level of eicosapentaenoic acid (EPA, C20:5n3) was found in trout barb, that of docosahexaenoic acid (DHA, C22:6n3) was found in the Prussian carp.
Bu çalışmada, Atatürk Baraj Gölü çevresinde tüketilen havuz balığı (Carassius gibelio, Bloch 1782), ot sazanı (Ctenopharyngodon idella, Valenciennes, 1844) ve karaca (Capoeta trutta Heckel 1843) balıklarının et verimleri, yağ seviyeleri ve yağ asitleri bileşenleri araştırılmıştır. Çalışılan bu üç balık içerisinde en yüksek et verimi ot sazanında tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan üç balığın yağ seviyelerinin genelde düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca, balıkların yağ içerikleri birbirinden farklı olduğu ve bu farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (P<0.05). Balıkların yağ asitleri tayininde GC-MS (Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi) kullanılmıştır. Toplamda 32 yağ asidi tespit edilmiştir. Çalışılan üç balığın bazı doymuş yağ asitleri (SFA) ve çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) bileşenleri birbirinden oldukça farklı bulunsa da toplam SFA seviyeleri birbirine çok yakın bulunmuştur. Balıkların toplam tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) havuz balığı, ot sazanı ve karaca için sırası ile %21.34, %30.69 ve %31.16 olarak hesaplanmıştır. En yüksek eikosapentanoik asit (EPA, C20:5n3) seviyesi karaca balığında bulunurken en yüksek dekosahekzanoik asit (DHA, C22:6n-3) ise havuz balığında bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 10, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 |