Bu çalışma, Ankara ilinde tüketicilerin su ürünleri tüketim düzeylerini ve tüketim davranışlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Örnek hacminin belirlenmesinde oransal örnekleme yöntemi kullanılmış ve örnek hacmi 167 olarak hesaplanmıştır. Veriler, tesadüfi olarak seçilmiş olan bireylerden yüz yüze yapılan anketlerle toplanmıştır. Ayrıca araştırmada ikincil verilerden ve daha önce konuyla ilgili yapılmış olan çalışmalardan da yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarında tüketicilerin sosyo-ekonomik özelliklerinin su ürünleri tüketimi üzerindeki olası etkilerini belirlemek için Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi (DOKKA) kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre eğitim düzeyi azaldıkça tüketicilerin fiyata duyarlılıkları artarken, gelir düzeyi arttıkça lezzet faktörünün önem kazandığını söylemek mümkündür.
This study has been conducted to examine the seafood consumption level and behaviors of the consumers in Ankara. In the determination of sample size, proportional sampling method was used and the sample size was calculated as 167. Datas were collected from randomly selected individuals with using face to face questionnaries. In the study, secondary datas and previous studies relevant with the subject were also used. At the results of the study, possible effects of the socio-economic characteristics of consumers on seafood consumption determined with using nonlinear canonical correlation analysis. At the end of the analyses, it is possible to say that, consumers with lower education level sensitive to price while consumers with higher income level sensitive to flavor.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 10, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 |