In this work,
essential oils of clove (Eugenia
caryophyllata), peppermint
(Menta piperita) and lavander (Lavandula hybrida) were
screened for their chemical composition and in vitro antibacterial
activity against Aeromonas sobri, Aeromonas salmonicida achromogenes,
Aeromonas caviae, Aeromonas hydrophila, Vibrio anguillarum, Vibrio ordalli, Vibrio alginolyticus,
Yersinia ruckeri, Flavobacterium psychrophilum, Lactococcus
garvieae and Vagacoccus salmoninarum. As a result of this study, it was found that clove essential oil
showed a strong antimicrobial activity.
However, peppermint and lavander oils were moderately effective.
Bu araştırmada, karanfil
(Eugenia caryophyllata), nane (Menta
piperita) ve lavanta (Lavandula hybrida) uçucu yağlarının
kimyasal bileşimleri ve bakteriyel balık patojenler, Aeromonas sobria, Aeromonas
salmonicida achromogenes, Aeromonas caviae, Aeromonas hydrophila, Vibrio anguillarum, Vibrio ordalli, Vibrio alginolyticus, Yersinia ruckeri, Flavobacterium psychrophilum, Lactococcus garvieae ve Vagacoccus salmoninarum’a karşı in vitro antibakteriyel etkileri
araştırılmıştır. Sonuç olarak, karanfil uçucu yağının güçlü antibakteriyel etki
gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, nane ve lavanta yağları orta
derecede etkili bulunmuştur.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 26, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 17 Issue: 1 |