BibTex RIS Cite

Çörek Otu Nigella sativa Tohumunun Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Bir Araştırma

Year 1999, Volume: 5 Issue: 1-2, 15 - 17, 13.06.1999

Abstract

Bu çalışma, çörek otunun Nigella sativa antimikrobiyal aktivitesini belirlemek amacıyla yapıldı. Çörek otunun dietil eterde hazırlanmış farklı konsantrasyondaki 400, 200 ve 100 µg/disk ekstraktları, Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, E. coli 0157:H7 ve Candida albicans test suşları üzerinde invitro olarak denendi. Sonuç olarak, çörek otunun Staphylococcus aureus ’un gelişimini inhibe ettiği ancak diğer mikroorganizmalar üzerinde etkili olmadığı belirlendi

References

  • Er C: Tütün îlaç ve Baharat Bitkileri. A.Ü. Zir. Fak. Tarla Bitkileri Bölümü, Zir. Fak. Yay. No: 1359, Ankara (1994).
  • Ceylan A: Tıbbi Bitkiler-II. E.Ü. Zir. Fak. Tarla Bitkileri Bölümü. E.Ü. Zir. Fak. Yay. No: 481, Bornova, İzmir (1983).
  • Baytop T: Türkiye’ de Bitkiler ile Tedavi. İ.Ü. Eczacılık Fak. İ.Ü. Yay. No: 3255-Eczacılık Fak. No: 40, İstanbul (1984).
  • Çakmakçı S ve Çelik î: Gıda Katkı Maddeleri. II. Baskı, Atatürk Üniv. Zir. Fak. Gıda Müh. Böl. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Ofset Tesisi, Erzurum (1995).
  • Hanafy MSM and Hatem ME: Studies on the antimicrobial activity of Nigella sativa seed (black cumin). Journal of Ethnopharmacology, 34:
  • 278 (1991). 6. Saxena AP and Vyas KM: Antimicrobial activity of seeds of some ethnomedicinal plants. Journal of Economic and Taxonomic Botany, 8: 291- 299 (1986).
  • 7. Agarwal R, Kharya MO and Shrivasthava R: Antimicrobial and antihelminthic activities of essential oil of Nigella sativa linn. Indian J. Exp.Biol., 17, 1264-1265 (1949).
  • 8. Rathee PS Mishra SH and Kaughal R: Antimicrobial activity of essential oil fıxed oil and unsaponifıable matter of Nigella sativa linn. Indian J.Pharm. Sci., 44, 8-10 (1982). 9
  • . Çon AH, Ayar A ve Gökalp HY: Bazı baharat uçucu yağlarının çeşitli bakterilere karşı antimikrobiyal etkisi. Gıda. 23β): 171-175, (1988). 1
  • 0. Kıvanç M, Akgül A ve Doğan A: Uçucu yağ bileşenlerinin mayaların gelişmesine etkisi. Bursa I. Uluslararası Gıda Sempozyumu. BildiriKitapçığı, 463-471 (1989).
  • 11. Anon: NCCLS. Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility. Tests-Sixth Ed., Appıoved Standard. M2-A6, 17(1), ReplacesM2-A5, 13(24) 1997).

A Study on the Antimicrobial Activity of Black cumin Nigella sativa seed

Year 1999, Volume: 5 Issue: 1-2, 15 - 17, 13.06.1999

Abstract

This study was designed to evaluate the antimicrobial activity of black cumin Nigella sativa . Different concentrations 400, 200 and 100 µg /disk of the diethyl ether extract of black cumin Nigella sativa seeds vvere tested on Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, E. coli 0157.H7 and Candida albicans as invitro. İt was concluded that black cumin inhibited the growth of Staphylococcus aureus but did not effect the growth of other microorganisms

References

  • Er C: Tütün îlaç ve Baharat Bitkileri. A.Ü. Zir. Fak. Tarla Bitkileri Bölümü, Zir. Fak. Yay. No: 1359, Ankara (1994).
  • Ceylan A: Tıbbi Bitkiler-II. E.Ü. Zir. Fak. Tarla Bitkileri Bölümü. E.Ü. Zir. Fak. Yay. No: 481, Bornova, İzmir (1983).
  • Baytop T: Türkiye’ de Bitkiler ile Tedavi. İ.Ü. Eczacılık Fak. İ.Ü. Yay. No: 3255-Eczacılık Fak. No: 40, İstanbul (1984).
  • Çakmakçı S ve Çelik î: Gıda Katkı Maddeleri. II. Baskı, Atatürk Üniv. Zir. Fak. Gıda Müh. Böl. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Ofset Tesisi, Erzurum (1995).
  • Hanafy MSM and Hatem ME: Studies on the antimicrobial activity of Nigella sativa seed (black cumin). Journal of Ethnopharmacology, 34:
  • 278 (1991). 6. Saxena AP and Vyas KM: Antimicrobial activity of seeds of some ethnomedicinal plants. Journal of Economic and Taxonomic Botany, 8: 291- 299 (1986).
  • 7. Agarwal R, Kharya MO and Shrivasthava R: Antimicrobial and antihelminthic activities of essential oil of Nigella sativa linn. Indian J. Exp.Biol., 17, 1264-1265 (1949).
  • 8. Rathee PS Mishra SH and Kaughal R: Antimicrobial activity of essential oil fıxed oil and unsaponifıable matter of Nigella sativa linn. Indian J.Pharm. Sci., 44, 8-10 (1982). 9
  • . Çon AH, Ayar A ve Gökalp HY: Bazı baharat uçucu yağlarının çeşitli bakterilere karşı antimikrobiyal etkisi. Gıda. 23β): 171-175, (1988). 1
  • 0. Kıvanç M, Akgül A ve Doğan A: Uçucu yağ bileşenlerinin mayaların gelişmesine etkisi. Bursa I. Uluslararası Gıda Sempozyumu. BildiriKitapçığı, 463-471 (1989).
  • 11. Anon: NCCLS. Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility. Tests-Sixth Ed., Appıoved Standard. M2-A6, 17(1), ReplacesM2-A5, 13(24) 1997).
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Sema Ağaoğlu This is me

Mustafa Berktaş This is me

Hüseyin Güdücüoğlu This is me

Publication Date June 13, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 5 Issue: 1-2

Cite

APA Ağaoğlu, S., Berktaş, M., & Güdücüoğlu, H. (1999). Çörek Otu Nigella sativa Tohumunun Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(1-2), 15-17.
AMA Ağaoğlu S, Berktaş M, Güdücüoğlu H. Çörek Otu Nigella sativa Tohumunun Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. June 1999;5(1-2):15-17.
Chicago Ağaoğlu, Sema, Mustafa Berktaş, and Hüseyin Güdücüoğlu. “Çörek Otu Nigella Sativa Tohumunun Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Bir Araştırma”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5, no. 1-2 (June 1999): 15-17.
EndNote Ağaoğlu S, Berktaş M, Güdücüoğlu H (June 1, 1999) Çörek Otu Nigella sativa Tohumunun Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5 1-2 15–17.
IEEE S. Ağaoğlu, M. Berktaş, and H. Güdücüoğlu, “Çörek Otu Nigella sativa Tohumunun Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Bir Araştırma”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 5, no. 1-2, pp. 15–17, 1999.
ISNAD Ağaoğlu, Sema et al. “Çörek Otu Nigella Sativa Tohumunun Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Bir Araştırma”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5/1-2 (June 1999), 15-17.
JAMA Ağaoğlu S, Berktaş M, Güdücüoğlu H. Çörek Otu Nigella sativa Tohumunun Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1999;5:15–17.
MLA Ağaoğlu, Sema et al. “Çörek Otu Nigella Sativa Tohumunun Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Bir Araştırma”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 5, no. 1-2, 1999, pp. 15-17.
Vancouver Ağaoğlu S, Berktaş M, Güdücüoğlu H. Çörek Otu Nigella sativa Tohumunun Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1999;5(1-2):15-7.