Bu araştırma, broyler karma yemlerine katılan bitkisel ve hayvansal yağın, bazı verim ve karkas özellikleri ile pigment maddesi olarak farklı oranlarda kullanılan kınanın, deri pigmentasyonuna etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Araştırmada 270 adet Ross-Arbory ırkı erkek broyler civciv kullanıldı. Mısır ve soya küspesi temeline dayalı başlatma ve bitirme karma yemlerine farklı oranlarda bitkisel ve hayvansal yağ ile %0. %0.5 ve %1 düzeyinde kına katılarak izo kalorik ve izo nitrojenik yem karmaları hazırlandı. Deneme sonunda en yüksek günlük yem tüketimi tüm dönemlerde 0-14. 14-28. 28-42. gün hayvansal yağ grubunda olmak üzere sırasıyla 39.50. 84.37. ve 167.50 g. en düşük günlük yem tüketimi dönemlere göre 0-14, 14-28. 28-42. gün sırasıyla, bitkisel yağ 26.57g , bitkisel yağ+%0.5 kınalı 66.14g ve bitkisel yağ grubunda 139.14 belirlenmiştir. Dönemlere göre en yüksek yemden yararlanma oranı sırasıyla, bitkisel yağ+%1 kına 1.722 . bitkisel yağ+%0.5 kına 2.044 . ve bitkisel yağ+%1 kına 2.390 en düşük yemden yararlanma oranı ise tüm dönemlerde hayvansal yağ grubunda sırasıyla. 1.808. 2.148. 2.514 olarak belirlenmiştir. En yüksek ortalama günlük canlı ağırlık artışı. 41.99 g'la hayvansal yağ grubunda; en düşük ortalama canlı ağırlık artışı ise 34.98 g'la bitkisel yağ grubunda belirlenmiştir. Gruplarda en yüksek abdominal yağ ağırlığı hayvansal yağ grubunda 25.07 g , en düşük abdominal yağ ağırlığı ise bitkisel yağ+%0.5 kına grubunda 12.24 g tespit edilmiştir. En yüksek incik RCF değeri 4.30 ile bitkisel yağ+% 1 kınalı grupta, en düşük RCF değeri ise 2.40 ile hayvansal yağ grubunda belirlenmiştir. İncik RCF değeri bakımından kontrol grupları ile %0.5 kınalı gruplar arasında farklılık bulunmazken; %1 kınalı grupların diğer gruplardan önemli derecede farklı olduğu belirlenmiştir p0.05
The aims of the study were to determine the effects of vegetable oil and animal fat addition into broiler diet on carcas chracteristics. and suplementation of henna on pigmentation. Two hundred seventy RossxArbory cross-breed male chicks were utilized in the study. Corn-soybean meal based starter and fınisher diets. containing vegetable oil or animal fat were used in the study. Iso caloric and Iso nitrogeneus diets were prepared from starter and fınisher diets by adding different levels of vegetable oil or animal fat and also 0%, 0.5%, and 1% henna. The highest daily feed intakes for 0-14. 14-28. 28-42 d periods were 39.50. 84.37. and 167.50 g respectively in chicks fed animal fat supplemented diet. The lowest daily feed intakes 26.57g at fırst period. in vegetable oil+0.5%lıenna suplemented diet 66.14g at second period in vegetable oil diet 139.14g at third period wlıile the highest feed effıciencies were observed in vegetable oil+1% henna diet 1.722 . vegetable oil+0.5% henna diet 2.044 . and vegetable oil+1% henna diet 2.390 . the lowest feed effıciencies were 1.808. 2.148. 2.514. ali of them observed in animal fat supplemented diet for 0-14. 14-28. and 28-42 d periods respectively. Awerage daily weight gain was the highest in chicks fed fat suplemented diet 41.99g . but the lowest in chicks animal fed vegetable oil supplemented diet 34.98g . While the highest abdominal fat was observed in animal fat supplemented diet. the lowest abdominal fat was observed in vegetable oil+0.5% henna supplemented diet 12.24 . Where as slıin-skin RCF value was the highest in vegetable oil+1% henna diet 4.30 . It was the lowest in animal fat supplemented diet 2.40 . shin-skin RCF values were similar between 0.5% henna supplemented diet and control diet. but 1% henna 0.5% henna supplemented diet and control diet. but 1% henna supplemented diet signifıcantly different from other diets p0.05
Broiler diets . Animal fat. Vegetable oil. Fatting performance. Abdominal fat. Shine-Skin colour
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 9 Issue: 1 |