In this study, the effects on quality characteristics such as mass, length, width and color (L*, a* and b*) in blueberry (Vaccinium corymbosum L. cv. 'Bluecrop') fruit of biofilm (ParkaTM) sprayed in pre-harvest different regimes were investigated. The highest fruit mass was measured in T1, T3, T4 and T8 treatments at harvest, whereas all treatments at harvest +7 were similar. At harvest and harvest +7, the highest fruit length was obtained in T1 and T1 and T4 treatments, respectively. Fruit width was similar in all treatments at harvest and harvest +7 (except for T8). L* value of T3, T4, T5, T6 and T9 treatments was higher from T1 at harvest. On the contrary, it was similar in all treatments at harvest +7. It was observed that the a* and b* values of all treatments were similar. When harvesting periods are compared, fruit mass in T3 and T8; T3, T6, T7, T8, T9 and T10 in fruit length; fruit width in T3, T5, T6, T8 and T9; T5, T6 and T7 treatments in b* values was higher at harvest than at harvest +7. As a result, it was revealed that the biofilm could be a significant effect on the physical and color properties of the blueberry fruit.
Ordu University
Project number: B-2131
Bu çalışmada, hasat öncesi farklı uygulama sıklığında püskürtülen biyofilmin (ParkaTM) maviyemişte (Vaccinium corymbosum L. cv. 'Bluecrop') ağırlık, boy, en ve renk (L*, a* ve b*) gibi meyve kalite özellikleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. En yüksek meyve ağırlığı hasatta T1, T3, T4 ve T8 uygulamalarında ölçülürken, hasat+7’de tüm uygulamaların ağırlığı benzer bulunmuştur. Hasat ve hasat+7’de en yüksek meyve boyu sırasıyla T1 ve T1 ve T4 uygulamalarında elde edilmiştir. Hasat ve hasat+7’de (T8 hariç), tüm uygulamalarda meyve genişliği benzer düzeyde olmuştur. T3, T4, T5, T6 ve T9 uygulamalarının L* değeri hasatta T1’den daha yüksek olmuştur. Aksine hasat+7’de tüm uygulamalarda benzer olmuştur. Tüm uygulamaların a* ve b* değerlerinin benzer olduğu gözlenmiştir. Hasat dönemleri karşılaştırıldığında, hasatta T3 ve T8’de meyve ağırlığı; T3, T6, T7, T8, T9 ve T10’da meyve boyu; T3, T5, T6, T8 ve T9’da meyve eni; T5, T6 ve T7 uygulamalarında b* değerleri hasat+7’de ölçülen değerlere kıyasla hasatta daha yüksek olmuştur. Sonuç olarak, biyofilmin maviyemiş meyvesinin fiziksel ve renk özellikleri üzerine önemli bir
etkisinin olabileceği ortaya konmuştur.
Project number: B-2131
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | Project number: B-2131 |
Publication Date | April 25, 2022 |
Submission Date | February 14, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |