Research Article

Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Alışkanlıkları

Volume: 14 Number: 2 December 1, 2009
Yavuz Han , Galip Bakır
EN TR

Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Alışkanlıkları

Abstract

Bu çalışma, Ergani ilçesi besi sığırcılığı işletmelerinde kullanılan yem ve uygulanan besleme alışkanlıkları ile buna yetiştiricilerin eğitim, yaş ve deneyimlerinin etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır, Gayeli olarak seçilen 24 köy ve ilçe merkezinde 167 işletmede anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerde yem çeşitleri olarak saman, kepek, besi yemi ve ş. pancarı posası bulunurken, beslemede çoğunlukla (%61.1) kaba yem olarak saman kullanılmaktadır. İşletmelerin çoğunluğu (%64.1) hayvan beslemede hem besi yemi hem de küspe kullanırken, %35.3'ü sadece besi yemi kullanmaktadır. İşletmeciler hayvanları toplu şekilde ve günde üç defa (%96.7) yemlemektedir. İşletmelerin %61.7'si besi başında "saman+kepek+besi yeminden oluşan karşımı, %2.4'ü "ş. pancarı posaşl+saman+kepek+besi yemi”, %35.9'u ise, her iki kombinasyonu birlikte uyguladığı tespit edilmiştir. Yem katkı maddelerinin işletmelerin %52. l'de kutlanıldığı, eğitim düzeyinin artmasına paralel olarak kullanım oranı artarken, deneyimin artmasına karşın bu oranın azaldığı tespit edilmiştir. İşletmelerin %77.2'si meradan faydalanırken, %68.27 mart ayında, %31.8'inin nisanda meraya çıkarmaktadır. Eğitim düzeyine bağlı olarak mart ayında meraya çıkarmada artış olduğu ve okuryazar olmayanların %48'inin ise nisan ayında meraya çıkarmaları dikkat çekici bulunmuştur.

Keywords

Besi sığırcılığı,yem çeşitleri

References

  1. Anonim, 2004. Hayvan ve su tiriinleri yetistiriciligi ve sagltgt. Il. Tarim surasi, IV. Komisyon raporu. Tarim ve Kéyisleri Bakanligi, Ankara.
  2. Anonim, 2006. Tarim lige Midirligii Kayitlan. Ergani. Armagan, G. &. Oktay, 1999. Aydin yoresinde sit sigircilig) yapan isletmelerin bazi yapisal 6zellikleri veplaniamasi lzerine bir aragtirma. Uluslar arast Hayvancilik 99 Kongresi 21-24 Eyltil, izmir.
  3. Bakir, G., M. Demirel, 2001. Van ili ve ilgelerindeki sigircilik istetmelerinde kullanilan yem cegitleri ve hayvan besleme aligkanitklari. Y.Y.U. Ziraat Fak. Dergisi, 11(1): 29-37.
  4. Bayindir, A., M. Demirel, 2009. Van ili sigirciltk faaliyetterinin meveut durumu ve soruntarinin belirlenmesi Gzerine bir arastirma. 1. Genel yapi ve yetistiricilik bakimindan degerlendirme. Y.Y.U. Fen Bil. Ens. Dergisi, 13(2):110- 118.
APA
Han, Y., & Bakır, G. (2009). Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14(2), 81-87. https://izlik.org/JA39XR32RZ
AMA
1.Han Y, Bakır G. Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Alışkanlıkları. YYU JINAS. 2009;14(2):81-87. https://izlik.org/JA39XR32RZ
Chicago
Han, Yavuz, and Galip Bakır. 2009. “Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri Ve Besleme Alışkanlıkları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 14 (2): 81-87. https://izlik.org/JA39XR32RZ.
EndNote
Han Y, Bakır G (December 1, 2009) Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 14 2 81–87.
IEEE
[1]Y. Han and G. Bakır, “Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Alışkanlıkları”, YYU JINAS, vol. 14, no. 2, pp. 81–87, Dec. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA39XR32RZ
ISNAD
Han, Yavuz - Bakır, Galip. “Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri Ve Besleme Alışkanlıkları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 14/2 (December 1, 2009): 81-87. https://izlik.org/JA39XR32RZ.
JAMA
1.Han Y, Bakır G. Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Alışkanlıkları. YYU JINAS. 2009;14:81–87.
MLA
Han, Yavuz, and Galip Bakır. “Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri Ve Besleme Alışkanlıkları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 14, no. 2, Dec. 2009, pp. 81-87, https://izlik.org/JA39XR32RZ.
Vancouver
1.Yavuz Han, Galip Bakır. Özel Besi İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Alışkanlıkları. YYU JINAS [Internet]. 2009 Dec. 1;14(2):81-7. Available from: https://izlik.org/JA39XR32RZ