Bu çalışmada 10 Citrillus lanatus var. citroides, 8 Citrillus lanatus var. lanatus kaynaklı karpuz genotipi ile 1 ticari karpuz (Bera) çeşidinin tuza tolerans düzeylerini belirlemek amacıyla, 2015 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne ait iklimlendirme odalarında tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrülü olarak yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda tohum ekiminden 27 gün sonra, her uygulamada 50 mM olmak üzere toplamda 200 mM NaCl uygulaması yapılmıştır. Tuz stresi belirtileri görüldüğünde karpuz fidelerinde, sürgün uzunluğu, sürgün yaş ve kuru ağırlığı, kök uzunluğu, kök yaş ve kuru ağırlıkları ölçümleri yapılmıştır.
Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Citrillus lanatus var. lanatus genotiplerinden 1, 4 ve 6 numaralı genotipler, Citrillus lanatus var. citroides genotiplerinden 5 ve 8 numaralı genotipler diğerlerine göre daha tolerant bulunmuştur. En hassas genotipler ise Citrillus lanatus var. citroides genotiplerinden 1, 3, 4, 7 ve 9 numaralı genotipler olmuştur.
Abstract:In the present research, 10 varieties of Citrilluslanatus var. citroides, 8 varieties ofCitrilluslanatus var. lanatusgenotypes and 1 commercial standard (Bera) watermelon cultivar were used to determine response to salt stress in Selcuk University Agricultural Faculty climate rooms according to the randomized plots design with 3 replications during 2015 year. For this purpose, 50mM NaCl dose was applied 27 days after seed sowing which was consisted 200 mMNaCl in total. Stem elongation, wet and dry weight of stem, root length, wet and dry weight of root was measured when the salt stress was appeared.
According to the results of the study, the genotypes of Citrilluslanatus var. lanatus with number 1, 4 and 6, the genotypes of Citrilluslanatus var. citroideswith number 5 and 8 were determined as tolerant. The most sensitive genotypes were obtained from the Citrilluslanatus var. citroideswith number 1, 3, 4, 7 and 9 tagged genotypes.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 30, 2016 |
Submission Date | December 30, 2015 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 21 Issue: 1 |