In this study, we used a materials as in the previous studies which is required as a resuıt of best type of pea population GB 69, GB 78, GS 57, ES 18, ES 5, 4F 89 French Ferasetsiz, 1946 Sazova and Kırkgünlük and Samsun 94. This study aim is determining implementation of under salt stress of different time (0.7 and 14. days) and development performance of salt stress increase of dose (O, 50 and 100 mM NaCl) for pea variety and genotypes root and green part of plant. As a result, we acquired different type of affect under salt stress of plant genotypes characteristics framework and determined some of wave development depends of time and salt dose in the salt tolerant genotypes root and green plant part like GS57, ES18, GB64, which is effected some of genotypes less and some of them more under salt stress conditions. The other of genotypes and varities of sensitive to the salt or mid level of sensitive to the salt are showed us more stab!e situation, generally increase of salt dose and time parallel for salt effects.
Çalışmada, Van gölü havzasında önceki yıllarda yapılan çalışmalar sonucu belirlenen fasulye populasyonları içinden üstün tip oldukları ve seleksiyonla seçilmiş GB 69, GB 64, GB 78, GS 57, GS 26, ES 18, ES 5, 4F 89 Fransız, Ferasetsiz, Kırkgünlük ve Sazova 1946 ve samsun 94 materyal olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, fasulye çeşit ve genotiplerinin kök, ve yeşil aksam ağırlığının artan dozlarda (O, 50 ve 100 mM NaCI) uygulanan tuz stresi altında farklı zamanlarda (O., 7. ve 14. gün) kök ve yeşil aksamlarının gelişim performanslarını belirlemektir. Sonuç olarak, tuz stresi altında kalan bitkilerde genotipik özellikler çerçevesinde farklı tepkilerin oluştuğu, bazı genotiplerin tuzlu koşullardan daha az düzeyde etkilendiği bazılarının ise tepkilerinin fazla olduğu gözlenirken, zamana ve tuz dozuna bağlı olarak, GS57, ES18, GB64 gibi tuza-tolerant olan genotiplerin kök ve yeşil aksam gelişimlerinde dalgalanmaların olduğu saptanmıştır. Tuza-duyarlı ve orta düzeyde duyarlı oldukları görülen diğer genotip ve çeşitler ise daha stabil bir durum sergilerken, genelde artan tuz dozları ve zamana paralel olarak tuzdan etkilendikleri gözlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2007 |
Submission Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 12 Issue: 1 |