In this study, physical, chemical and bioactive properties of four different pear varieties (Mellaçi, Mellaki, Deveci and Margarite) grown in Turkey's eastern regions were investigated. It was determined that the length, diameter and weight values of pear varieties varied between 6.08-9.56 cm, 5.42-8.30 cm and 92.27-254.95 g, respectively. Also, glucose, fructose and sucrose amounts of pear varied between 15.43-22.83, 18.08-30.62, 1.36-14.77 g 100 g-1 d.m (dried matter), respectively. TPC, ABTS and DPPH results of pear varieties were determined 622.56-3718.43 mg GA eq kg-1 d.m, 18.35-178.90 mmol Trolox eq/g d.m and 149.49-366.07 mmol Trolox eq/g d.m, respectively. Syringic acid, chlorogenic acid, ferulic acid, ellagic acid, catechin, epicatechin and rutin were detected in pear samples. Chlorogenic acid was the major phenolic component in pear varieties. Also, it was determined that significant differences were found among pear varieties in terms of physical, chemical and bioactive properties. While the Mellaki variety showed superior properties in terms of analyzed physical properties, the Margarite variety had superior properties in terms of chlorogenic acid and antioxidant activity.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi BAP birimi
FDK-2018-7421
The authors would like to acknowledge the financial support of the Van Yüzüncü Yıl University Research Fund (Project No: FDK-2018-7421).
Bu çalışmada, Türkiye'nin doğu bölgelerinde yetiştirilen dört farklı armut çeşidinin (Mellaçi, Mellaki, Deveci ve Margarit) fiziksel, kimyasal ve biyoaktif özellikleri araştırıldı. Armut çeşitlerinin boy, çap ve ağırlık değerlerinin sırasıyla 6.08-9.56 cm, 5.42-8.30 cm ve 92.27-254.95 g arasında değiştiği belirlendi. Ayrıca armudun glikoz, fruktoz ve sakaroz miktarları sırasıyla 15.43-22.83, 18.08-30.62, 1.36-14.77 g 100 g-1 KM (kuru madde) arasında değişmektedir. Armut çeşitlerinin TPC, ABTS ve DPPH sonuçları sırasıyla 622.56-3718.43 mg GA eq/kg KM, 18.35-178.90 mmol Trolox eq/g KM ve 149.49-366.07 mmol Trolox eq/g KM olarak belirlendi. Armut örneklerinde siringik asit, klorojenik asit, ferulik asit, elajik asit, kateşin, epikateşin ve rutin tespit edildi. Armut çeşitlerinde en fazla miktarda bulunan fenolik bileşen klorojenik asittir. Ayrıca, armut çeşitleri arasında fiziksel, kimyasal ve biyoaktif özellikler açısından önemli farklılıkların bulunduğu tespit edildi. Mellaki çeşidi analiz edilen fiziksel özellikler açısından üstün özellikler gösterirken, Margarit çeşidi klorojenik asit ve antioksidan aktivite açısından üstün özelliklere sahipti.
FDK-2018-7421
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | FDK-2018-7421 |
Early Pub Date | August 25, 2022 |
Publication Date | August 30, 2022 |
Submission Date | March 11, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 27 Issue: 2 |