Solvent extraction is a simple yet effective technique commonly used in the food industry. It has recently been preferred, especially in processing food waste, creating value-added products, preventing environmental pollution and efficient use of biological resources. In solvent extraction, different parameters depending on the extract, raw materials used, solvent and their mixtures, a ratio of solvent to raw material, temperature and raw material characteristics stand out as the most emphasized and studied parameters. In this review study, the effect of the mentioned above on extraction yield and recent studies on mathematical modelling of extraction are generally evaluated. In addition, solid-liquid extraction is examined thermodynamically. It is essential to increase efficiency in solvent extraction, minimize variations, and reduce costs and possible difficulties encountered in production. Therefore, mathematical modeling and thermodynamic evaluation are crucial tools to increase the product’s yield and quality, explain physical and chemical events that occurred in the extraction process, and most, importantly, provide predictability for the process.
Çözücü ekstraksiyonu gıda endüstrisinde sıkça kullanılan basit ve aynı zamanda etkili bir tekniktir. Son yıllarda özellikle atıkların işlenmesi, ekonomik katma değerin artırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve biyolojik kaynakların verimli kullanılması için sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır. Elde edilmek istenen bileşen ve kullanılan hammaddeye bağlı olarak farklı parametrelerle uygulanan çözücü ekstraksiyonunda, çözücü ve karışımları, çözücü-hammadde oranı, sıcaklık ve hammadde özellikleri en çok üzerinde durulan parametreler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu derleme çalışmada, söz konusu parametrelerin katı-sıvı ekstraksiyonunda verim üzerine etkisi ve işlemin matematiksel olarak modellenmesi üzerine yapılan çalışmalar incelenmiştir. Ayrıca katı-sıvı ekstraksiyonu termodinamik yönden de değerlendirilmiştir. Katı-sıvı ekstraksiyonunda verimin artırılması, varyasyonların azaltılması, üretimde karşılaşılan zorlukların ve üretim maliyetinin düşürülmesi önem arz etmektedir. Bu amaçla yapılan modelleme ve termodinamik çalışmalar; farklı ekstraksiyon parametrelerinin son ürünün verim ve kalitesi üzerine etkisini belirlemek, ekstraksiyonda gerçekleşen fiziksel ve kimyasal olayları açıklamak ve en önemlisi prosesin öngörülebilirliğini sağlamak bakımından önemlidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review Articles / Derleme Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | March 5, 2024 |
Acceptance Date | August 29, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 29 Issue: 3 |