Research Article
BibTex RIS Cite

POLITICAL LANGUAGE USAGE IN TURKISH POLITICS: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU AND DEVLET BAHÇELİ'S SPEECH ON "DEMOCRACY AND MARTYRS' MEETING", AUGUST 7, 2016, CONTENT ANALYSIS OF DISCOURSE

Year 2016, Issue: 2, 184 - 213, 01.10.2016

Abstract

The discourse analyst is in our language, which is a term approximating centuries; Society is being used and applied to all sections of society. The age we live in is now a rhetoric, and all the world's leading sciences are all under the influence of the discourse concept. There is no absolute reality in the world we live in, there are absolute discourses. Discourse analysis analyzes the form and function of language usage. Words, phrases, and other textual expressions have important ideological dimensions that can be deduced based on their background knowledge, and their discourse and communication in the form of their implications, implications. The biggest challenge in the history of the Republic of Turkey was held in Istanbul Yenikapı. The millions who resisted the bloody coup attempt on July 15 and fired the coup drew a historic meeting in Yenikapı this time. 5 million people gathered in Yenikapı rally area. President of the Parliament and the AK Party, CHP and MHP leaders met for the first time in the same rally. The Chief of General Staff also addressed millions for the first time in a rally. For these reasons, the "Democracy and Martyrs' Rally" held on 7 August 2016 in Istanbul was found worthy of investigation in terms of political discourse. The "Democracy and Martyrs' Rally" held in Yenikapı after the July 15 coup attempt will be examined by the "Political language" discourse and content analysis method used by the party leaders. Rally speech texts of party leaders; The use of natural language, the rhetorical elements, the topics of the agenda they are dealing with, and the way they use the "I and We" pronouns. The findings will be arranged in tabular form and will be evaluated by comparison

TÜRK SİYASETİNDE POLİTİK DİL KULLANIMI: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU VE DEVLET BAHÇELİ’NİN; 7 AĞUSTOS 2016 “DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ” SÖYLEMLERİNİN İÇERİK ANALİZİ

Year 2016, Issue: 2, 184 - 213, 01.10.2016

Abstract

Söylem, terim olarak yüzyıla yaklaşan bir süredir dilimizde olup; toplumun bütün kesimlerince başvurulup kullanılmaktadır. Yaşadığımız çağ artık bir söylem çağı olup, dünyadaki genel geçer bilimlerin hepsi söylem kavramının etkisi altındadır. Yaşadığımız dünyada artık mutlak gerçeklik yoktur, mutlak söylemler vardır. Söylem analizi, dilin kullanım biçimini ve işlevlerini inceler. Kelimeler, cümleler ve diğer metinsel ifadeler, arka plan bilgisine dayanılarak çıkarımda bulunulabilecek içerikleri ya da iddiaları, ima yoluyla ortaya koyabilme özelliğindeki söylem ve iletişim, önemli ideolojik boyutlara sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük meydan mitingi İstanbul Yenikapı'da yapıldı. 15 Temmuzdaki kanlı darbe girişimine direnip darbeyi püskürten milyonlar bu kez Yenikapıda tarihi bir buluşma gerçekleştirdi. Yenikapı miting alanında 5 milyon kişi toplandı. Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı ile AK Parti, CHP ve MHP liderleri ilk kez aynı miting meydanında buluştu. Genelkurmay Başkanı da ilk kez bir mitingde milyonlara hitap etti. Bu nedenlerden dolayı İstanbulda 7 Ağustos 2016da yapılan Demokrasi ve Şehitler Mitingi siyasi söylem açısından araştırmaya değer bulunmuştur. Çalışma içerisinde 15 Temmuz darbe girişiminin sonrasında, Yenikapıda yapılan Demokrasi ve Şehitler Mitingi inde parti liderlerinin kullandığı Politik dil söylem ve içerik analizi yöntemiyle incelenecektir. Parti liderlerinin miting konuşma metinleri; doğal dil kullanımı, retorik unsurları, ele aldığı gündem konuları ve Ben ve Biz zamirlerini kullanma biçimi açısından incelenecektir. Bulgular tablolar halinde düzenlenecek ve karşılaştırma yapılarak değerlendirilecektir

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Economics
Other ID JA73CY92GS
Journal Section Research Article
Authors

Dr. Gökmen Kantar This is me

Publication Date October 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 2

Cite

APA Kantar, D. G. (2016). TÜRK SİYASETİNDE POLİTİK DİL KULLANIMI: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU VE DEVLET BAHÇELİ’NİN; 7 AĞUSTOS 2016 “DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ” SÖYLEMLERİNİN İÇERİK ANALİZİ. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi(2), 184-213.
AMA Kantar DG. TÜRK SİYASETİNDE POLİTİK DİL KULLANIMI: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU VE DEVLET BAHÇELİ’NİN; 7 AĞUSTOS 2016 “DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ” SÖYLEMLERİNİN İÇERİK ANALİZİ. yyuiibfd. October 2016;(2):184-213.
Chicago Kantar, Dr. Gökmen. “TÜRK SİYASETİNDE POLİTİK DİL KULLANIMI: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU VE DEVLET BAHÇELİ’NİN; 7 AĞUSTOS 2016 ‘DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ’ SÖYLEMLERİNİN İÇERİK ANALİZİ”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, no. 2 (October 2016): 184-213.
EndNote Kantar DG (October 1, 2016) TÜRK SİYASETİNDE POLİTİK DİL KULLANIMI: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU VE DEVLET BAHÇELİ’NİN; 7 AĞUSTOS 2016 “DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ” SÖYLEMLERİNİN İÇERİK ANALİZİ. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2 184–213.
IEEE D. G. Kantar, “TÜRK SİYASETİNDE POLİTİK DİL KULLANIMI: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU VE DEVLET BAHÇELİ’NİN; 7 AĞUSTOS 2016 ‘DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ’ SÖYLEMLERİNİN İÇERİK ANALİZİ”, yyuiibfd, no. 2, pp. 184–213, October 2016.
ISNAD Kantar, Dr. Gökmen. “TÜRK SİYASETİNDE POLİTİK DİL KULLANIMI: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU VE DEVLET BAHÇELİ’NİN; 7 AĞUSTOS 2016 ‘DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ’ SÖYLEMLERİNİN İÇERİK ANALİZİ”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2 (October 2016), 184-213.
JAMA Kantar DG. TÜRK SİYASETİNDE POLİTİK DİL KULLANIMI: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU VE DEVLET BAHÇELİ’NİN; 7 AĞUSTOS 2016 “DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ” SÖYLEMLERİNİN İÇERİK ANALİZİ. yyuiibfd. 2016;:184–213.
MLA Kantar, Dr. Gökmen. “TÜRK SİYASETİNDE POLİTİK DİL KULLANIMI: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU VE DEVLET BAHÇELİ’NİN; 7 AĞUSTOS 2016 ‘DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ’ SÖYLEMLERİNİN İÇERİK ANALİZİ”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, no. 2, 2016, pp. 184-13.
Vancouver Kantar DG. TÜRK SİYASETİNDE POLİTİK DİL KULLANIMI: BİNALİ YILDIRIM, KEMAL KILIÇDAROĞLU VE DEVLET BAHÇELİ’NİN; 7 AĞUSTOS 2016 “DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ” SÖYLEMLERİNİN İÇERİK ANALİZİ. yyuiibfd. 2016(2):184-213.