Research Article

Türk Şaman Sanatı ve Kültüründe Nesneler

Number: 69 October 1, 2025
TR EN

Türk Şaman Sanatı ve Kültüründe Nesneler

Abstract

Türklerde Şamanizm Gök, Yer-Su ve Atalar kültlerinden oluşan eski Türk inançlarının şaman denilen din ve şifa insanı vasıflı kişiler tarafından uygulanan yeniden sistemleşmiş bir şeklidir. Kamlar, hastalıkları sağaltma, kötü ruhları def etme, bereket getirici tören ve uygulamaların yapılması vb. işlerle uğraşan; yerine göre doktor, din adamı, büyücü, tiyatrocu, meddah gibi davranan hem mistik planda hem de gerçek dünyada eğitim gören kişilerdir. Kamlar, yaptıkları uygulamalarda çeşitli nesneler kullanırlar. Çünkü yardım aldığı tanrılar ve ruhlar, bunların kullanımı törenin yapıldığı ortam ve amacı birbirinden farklıdır. Kimi nesneler basit ve sadece işlevseldir, ancak kimi nesneler ise “sanat eseri” olarak kabul edilebilecek şekilde yetenekli bir sanatçı veya kamın kendisi tarafından yapılmıştır. Kam elbiseleri ve kam davullarında kullanılan desenler, aplikeler, tasvirler, resimler, metaller yoğun bir sembolizm ve gizem içermektedir. Kamların çeşitli maksatlar için kullandıkları nesneler arasında sanat ve en azından etnografik değeri bulunanlar vardır. Ziller, takırdaklar, kamçılar, silahlar vb. Bu çalışma ile amaç İç Asya ve Orta Asya’daki Türk kamlarının bahsedilen türden törenlerde kullandıkları nesnelerin, özellikle sanat ve etnografik açıdan değerli görünenlerini bir araya getirip ele almaktır. Seçilen örnekler bölgelerine göre kronolojik olarak incelenmiştir. Bazen Hun-Göktürk devirlerine kadar inilecek çoğunlukla son yüzyıllara ait eserlerden söz edilecektir.

Keywords

References

  1. Anohin, A. V. (2006). Altay Şamanlığına ait materyaller. Kömen Yayınları.
  2. Bağcı, A. (2014). Altay, Kam kıyafetindeki Puhu kuşu telekleri detay (Yekaterina Dmitriyevna Prokofyeva Sibirya Halklarının Şaman Kostümleri, Altaylılar, MAE No: 5064-2.
  3. Bayat, F. (2006). Ana hatlarıyla Türk Şamanlığı. Ötüken Yayınları.
  4. Caferoğlu, A. (1934). Uygur sözlüğü. Burhaneddin Basımevi.
  5. Çirkin, S. (2015). Erken dönem Güney Sibirya Kültürlerinde kült objeleri ve inanç sistemleri, (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi.
  6. Çoruhlu, Y. (1998). Erken devir Türk sanatı. Kabalcı Yayınevi.
  7. Çoruhlu, Y. (2004). Türk topluluklarında Şaman davulu ve üzerindeki resimlerin anlamı, sanat ve inanç 2. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Sanat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi.
  8. Çoruhlu, Y. (2006). Selçuklu sanatında görülen kuyruğu düğümlü at tasvirinin ikonoğrafik ve ikonolojik mahiyeti. VI. Milli Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Semineri (s. 227-267) içinde. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

General Turkish History (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

October 2, 2025

Publication Date

October 1, 2025

Submission Date

December 30, 2024

Acceptance Date

August 26, 2025

Published in Issue

Year 2025 Number: 69

APA
Burak, B. (2025). Türk Şaman Sanatı ve Kültüründe Nesneler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 69, 51-69. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1609903
AMA
1.Burak B. Türk Şaman Sanatı ve Kültüründe Nesneler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2025;(69):51-69. doi:10.53568/yyusbed.1609903
Chicago
Burak, Başak. 2025. “Türk Şaman Sanatı Ve Kültüründe Nesneler”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 69: 51-69. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1609903.
EndNote
Burak B (October 1, 2025) Türk Şaman Sanatı ve Kültüründe Nesneler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 69 51–69.
IEEE
[1]B. Burak, “Türk Şaman Sanatı ve Kültüründe Nesneler”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 69, pp. 51–69, Oct. 2025, doi: 10.53568/yyusbed.1609903.
ISNAD
Burak, Başak. “Türk Şaman Sanatı Ve Kültüründe Nesneler”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 69 (October 1, 2025): 51-69. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1609903.
JAMA
1.Burak B. Türk Şaman Sanatı ve Kültüründe Nesneler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2025;:51–69.
MLA
Burak, Başak. “Türk Şaman Sanatı Ve Kültüründe Nesneler”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 69, Oct. 2025, pp. 51-69, doi:10.53568/yyusbed.1609903.
Vancouver
1.Başak Burak. Türk Şaman Sanatı ve Kültüründe Nesneler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2025 Oct. 1;(69):51-69. doi:10.53568/yyusbed.1609903

Journal of Yüzüncü Yıl University Graduate School of Social Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).