Research Article

Yeşil Alan ve Fiziksel Aktivitenin İnsan mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem

Number: 48 June 30, 2020
  • Sinem Aydoğdu Bıçak
  • Nilgün Çolpan Erkan

Yeşil Alan ve Fiziksel Aktivitenin İnsan mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem

Abstract

İnsanoğlu temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayabildiği andan itibaren fiziksel çevresiyle olan ilişkilerinin düzenlenmesinde pek çok yaklaşım geliştirmiş, barınma ve üretim amaçlı kentler kurmuştur. Kentleşme oranı arttıkça ve hız kazandıkça pek çok yerleşmede önce merkez alanları, daha sonra konut alanları giderek doğadan uzaklaşmaya başlamıştır. Günümüz koşullarında hızlı ve plansız gelişme, plan kararlarına aykırı yapılaşma, kentsel dönüşüm kararları vb. nedenler konut alanlarında yoğunluğu arttırmakta, bu durum kentsel yeşil alanların giderek azalmasına, geçirimsiz/yansıtıcı yüzeylerin artmasına ve kentlerde yaşayanların doğa ile ilişkisinin kopmasına neden olmaktadır. Ayrıca çalışma hayatındaki rekabet, gündelik hayatta karşılaşılan sorunlarla birlikte stres, gerginlik gibi olumsuz durumlar artmakta, doğa ile ilişkisi bozulan insanın kendisini yenileyebileceği imkânlar giderek azalmaktadır. Bu doğrultuda yaşamın her alanında olduğu gibi fizik mekânda yapılacak düzenlemelerle bireylerin iyi oluş halinin dolayısıyla mutluluğunun arttırılması önem kazanmaktadır. Bu çalışmada kentlerde yaşayan bireylerin iyi oluş halini arttırmaya katkı sağlayacak mekânsal unsurlar, konut yaşam çevresindeki yeşil alanlar ile konut yaşam çevresinin fiziksel aktiviteye uygunluğu bağlamında incelenmektedir. Araştırma öncelikle kullanıcıların konut yaşam çevrelerinde onları mutlu eden konuların saptanması amacıyla pilot çalışma ile başlamıştır. Pilot çalışmadan elde edilen bilgiler doğrultusunda oluşturulan anket formu, İstanbul’da yaşayan 126 kişiye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler değerlendirilerek fizik mekânda bireylerin mutluluğunu arttırmaya yönelik yapılabilecek uygulamalar saptanmıştır.

Keywords

References

  1. Akar, C. ve Çiçek, S. (2007). Türkiye'de Bankacılık Sektörünün Merkezileşmesi. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(2), 181.
  2. Al-Muharrami, S. (2009). Analysis Of Competitiveness In Qatar Banking Industry. Int. J. Business Innovation and Research, 3(2), 178-179.
  3. Bikker, J. A. ve Haaf, K. (2000). Measures Of Competition And Concentration In The Banking Industry: A Review Of The Literature. Research Series Supervision, Netherlands Central Bank, Directorate Supervision, 30, 1-47.
  4. Coşkun, M. N., Ardor, H. N., Çermikli, A. H., Eruygur, H. O., Öztürk, F., Tokatlıoğlu, İ., Aykaç, G. ve Dağlaroğlu, T. (2012). Türkiye'de Bankacılık Sektörü Piyasa Yapısı, Firma Davranışları ve Rekabet Analizi. Türkiye Bankalar Birliği, 280, 80-87.
  5. Çalmaşur, G. ve Daştan, H. (2016). Türk Bankacılık Endüstrisinde Piyasa Yapısı ve Kârlılık İlişkisi. Ege Akademik Bakış, 2(16), 363-377.
  6. Çelen, A. (2010). Yatay Yoğunlaşmaların Tek Taraflı Etkilerinin Belirlenmesinde Talep Tahmini ve Simülasyon Tekniklerinin Uygulanması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  7. Deniz, M. H. ve Işık, N. (2011). Banka Birleşmelerinde Verimlilik ve Kârlılık Arayışları: Türk Bankacılık Sektörü Üzerine Bir İnceleme. Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 57-78.
  8. Ediz, Y. ve Önder, K, (2019). İçecek İmalatı Sektörünün Piyasa Yapısı ve Yoğunlaşma Düzeyi: Türkiye'nin İlk 1000 Sanayi Kuruluşu Üzerine Bir Uygulama. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 60, 25-40.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Sinem Aydoğdu Bıçak This is me
Türkiye

Nilgün Çolpan Erkan This is me
0000-0002-4252-4764
Türkiye

Publication Date

June 30, 2020

Submission Date

March 14, 2020

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2020 Number: 48

APA
Aydoğdu Bıçak, S., & Erkan, N. Ç. (2020). Yeşil Alan ve Fiziksel Aktivitenin İnsan mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 48, 345-362. https://izlik.org/JA25BS85HL
AMA
1.Aydoğdu Bıçak S, Erkan NÇ. Yeşil Alan ve Fiziksel Aktivitenin İnsan mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2020;(48):345-362. https://izlik.org/JA25BS85HL
Chicago
Aydoğdu Bıçak, Sinem, and Nilgün Çolpan Erkan. 2020. “Yeşil Alan Ve Fiziksel Aktivitenin İnsan Mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 48: 345-62. https://izlik.org/JA25BS85HL.
EndNote
Aydoğdu Bıçak S, Erkan NÇ (June 1, 2020) Yeşil Alan ve Fiziksel Aktivitenin İnsan mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 48 345–362.
IEEE
[1]S. Aydoğdu Bıçak and N. Ç. Erkan, “Yeşil Alan ve Fiziksel Aktivitenin İnsan mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 48, pp. 345–362, June 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA25BS85HL
ISNAD
Aydoğdu Bıçak, Sinem - Erkan, Nilgün Çolpan. “Yeşil Alan Ve Fiziksel Aktivitenin İnsan Mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 48 (June 1, 2020): 345-362. https://izlik.org/JA25BS85HL.
JAMA
1.Aydoğdu Bıçak S, Erkan NÇ. Yeşil Alan ve Fiziksel Aktivitenin İnsan mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2020;:345–362.
MLA
Aydoğdu Bıçak, Sinem, and Nilgün Çolpan Erkan. “Yeşil Alan Ve Fiziksel Aktivitenin İnsan Mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 48, June 2020, pp. 345-62, https://izlik.org/JA25BS85HL.
Vancouver
1.Sinem Aydoğdu Bıçak, Nilgün Çolpan Erkan. Yeşil Alan ve Fiziksel Aktivitenin İnsan mutluluğu Üzerindeki Etkisinin Saptanmasında Bir Yöntem. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2020 Jun. 1;(48):345-62. Available from: https://izlik.org/JA25BS85HL

Journal of Yüzüncü Yıl University Graduate School of Social Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).