Research Article

Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği

Number: 51 March 31, 2021
  • Olcay Genç
  • Fuat Köker
EN TR

Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği

Abstract

Diğer dünya ülkelerine nazaran yeni tip koronavirüs Türkiye’de geç görülse de kısa sürede ülke genelini sarmış ve sosyal ve ekonomik açıdan olumsuz etkilere neden olmuştur. Türkiye'de ilk Covid-19 teşhisinden bugüne kadar geçen süre içerisinde, her ne kadar, birçok aktivite iptal edilmiş, birçok işletme ve alışveriş merkezleri kapatılmış, belirli günlerde belirli yaş grupları ve büyükşehirler için sokak kısıtlamaları ilan edilmiş olsa da salgınla mücadele kapsamında alınan ilk ve en erken önlem ülke genelinde bütün okulların kapatılarak uzaktan (online) eğitime geçilmesi olmuştur. Bu çalışmada yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin yükseköğretim öğrencileri üzerindeki algısı ve salgın sürecinde zorunlu hale gelen uzaktan eğitimin etkinliği irdelenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda bir anket hazırlanarak yükseköğretim öğrencilerine iletilmiş ve sonuçlar çeşitli istatistik analizlere tabi tutularak yorumlanmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda; çalışmaya katılan yükseköğretim öğrencilerinin okulların kapatılma kararını doğru bularak yetkililer tarafından belirlenen virüse karşı korunma kurallarına uydukları, halk sağlığı konusunda devlete ve sağlık sistemine yüksek düzeyde güven duydukları ve sağlık çalışanlarını yeterli buldukları, salgın sürecinde zorunlu kalınan uzaktan eğitimi ise orta düzeyde etkili buldukları görülmüştür.

Keywords

References

  1. Karasar, N. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  2. Richman, D. D., Whitley, R. J., ve Hayden, F. J. (2016). Clinical Virology. United States: Asm Press.
  3. Arat, T., ve Bakan, Ö. (2014). Uzaktan Eğitim ve Uygulamalari. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 14(1–2), 363–374.
  4. Atilgan, B. (2021). Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Gözünden Acil Uzaktan Öğretim Sürecinin Değerlendirilmesi. Sted / Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 29(6), 396–406.
  5. Buchli, J., Righetti, L., ve Ijspeert, A. J. (2008). Frequency Analysis With Coupled Nonlinear Oscillators. Physica D: Nonlinear Phenomena, 237(13), 1705–1718.
  6. Buluk, B., ve Eşitti, B. (2020). Koronavirüs (Covid-19) Sürecinde Uzaktan Eğitimin Turizm Lisans Öğrencileri Tarafindan Değerlendirilmesi. Journal Of Awareness, 5(3), 285–298.
  7. Çelik, G. T., ve Oral, E. L. (2016). Big Five And Organizational Commitment - The Case of Turkish Construction Professionals. Human Resource Management Research, 6(1), 6–14.
  8. Elcil, Ş., ve Şahiner, D. S. (2014). Uzaktan Eğitimde İletişimsel Engeller. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 6(1), 21–33. Erdis, E., Genç, O., ve Aydınlı, S. (2019). Mobbing On Construction Professionals: Causes, Consequences, And Precautions. International Journal Of Construction Management.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

March 31, 2021

Submission Date

May 21, 2020

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2021 Number: 51

APA
Genç, O., & Köker, F. (2021). Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 51, 185-210. https://izlik.org/JA82CJ76ZY
AMA
1.Genç O, Köker F. Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021;(51):185-210. https://izlik.org/JA82CJ76ZY
Chicago
Genç, Olcay, and Fuat Köker. 2021. “Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı Ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 51: 185-210. https://izlik.org/JA82CJ76ZY.
EndNote
Genç O, Köker F (March 1, 2021) Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 51 185–210.
IEEE
[1]O. Genç and F. Köker, “Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 51, pp. 185–210, Mar. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82CJ76ZY
ISNAD
Genç, Olcay - Köker, Fuat. “Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı Ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 51 (March 1, 2021): 185-210. https://izlik.org/JA82CJ76ZY.
JAMA
1.Genç O, Köker F. Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021;:185–210.
MLA
Genç, Olcay, and Fuat Köker. “Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı Ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 51, Mar. 2021, pp. 185-10, https://izlik.org/JA82CJ76ZY.
Vancouver
1.Olcay Genç, Fuat Köker. Covıd-19 Pandemisinin Yükseköğretim Öğrencileri Üzerindeki Algısı ve Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitimin Etkinliği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2021 Mar. 1;(51):185-210. Available from: https://izlik.org/JA82CJ76ZY

Journal of Yüzüncü Yıl University Graduate School of Social Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).