Research Article

Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri

Number: Van Özel Sayısı April 20, 2021
EN TR

Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri

Abstract

Bir arada yaşama kültürünün temelleri olan işbirliğini ve işbölümünü tehdit edenleri tenkil, te’dib ve tecrid vb. müeyyideler ile cezalandırma düşüncesi hapishane kurumlarının ihdasına sebep olmuştur. Bu kurumların kurgusu ise yaptırım yetkisine sahip siyasal otoritenin hususiyetlerine göre kurumsallaştırılmıştır. Osmanlı özelinde mezkûr kurumsallaşma sürecinin seyr ü seferi, bahse konu tespitin bir temsilidir. Beylik döneminin dengeci politikaları, tenkile dayalı yaptırımları, İstanbul’un fethiyle dillendiren emperyal iddialar te’dibe istinad müeyyideleri, ıslahat asrı devlet yapılanması ise tecridi telkin eden teskin cezaları ön plana çıkarmıştır. Devletin hususiyetlerine ilişkin yaşanan değişimlerin ceza sistemindeki hasılatının son perdesi olan hapishaneler, Van vilayeti özelinde tasvir edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada dönemler arası bir karşılaştırma yapılarak hapishane sisteminin ortaya çıkışına ve bu sistemin Amerika ve Avrupa’daki örnekleri dikkate alınmış, nasıl güncellendiğine ilişkin uzunca bir mukaddime sonrasında mezkûr birikimin Van vilayeti özelinde uygulanma çabalarına yoğunlaşılmıştır. Bu yoğunluk, arşiv vesikaları başta olmak üzere konu hakkında kaleme alınmış araştırma eserler, makaleler ve tezler üzerinden anlaşılır kılınmaya çalışılmıştır.

Keywords

Supporting Institution

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Project Number

SBA-2017-5967

References

  1. Arvas, Z. T. (2018). Van Vilayeti (Sultan II. Abdülhamid Döneminde). Van: Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Daire Başkanlığı.
  2. Âşıkpaşazade. (2003). Osmanoğulları’nın Tarihi. Yavuz, K.-Saraç, M. A. Y. (Çev.). İstanbul: Koç Kültür Sanat.
  3. Barkan, Ö. L. (1950). Bir İskân ve Kolonizasyon Metodu Olarak Sürgünler. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası (Ekim 1949-Temmuz 1950), C. XI. İstanbul: İstanbul Basımevi.
  4. Caroline, F. (2000), Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı (Osmanlı İmparatorluğu’nun Öyküsü 1300-1923). Z. Kılıç (Çev.). İstanbul: Timaş Yayınları.
  5. Çiçen, A. (2010). Meşrutiyet Dönemi Cezaevi Islahatı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.
  6. Demirbaş, T. (2005). Hürriyeti Bağlayıcı Cezaların ve Cezaevlerinin Evrimi. Emine Gürsoy Naskali ve Hilal Oytun Altun (Ed.), Hapishane Kitabı. İstanbul: Kitabevi Yayınları.
  7. Danişmend, İ. H. (1975). İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi. C.V. İstanbul: Türkiye Yayınevi.
  8. Foucault, M. (1992). Hapishanenin Doğuşu. Kılıçbay, M. A. (Çev.). İstanbul: İmge Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 20, 2021

Submission Date

February 26, 2021

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2021 Number: Van Özel Sayısı

APA
Topuz, E. (2021). Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Van Özel Sayısı, 347-370. https://izlik.org/JA69SA82SG
AMA
1.Topuz E. Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021;(Van Özel Sayısı):347-370. https://izlik.org/JA69SA82SG
Chicago
Topuz, Ercüment. 2021. “Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van Ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. Van Özel Sayısı: 347-70. https://izlik.org/JA69SA82SG.
EndNote
Topuz E (April 1, 2021) Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Van Özel Sayısı 347–370.
IEEE
[1]E. Topuz, “Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. Van Özel Sayısı, pp. 347–370, Apr. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA69SA82SG
ISNAD
Topuz, Ercüment. “Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van Ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Van Özel Sayısı (April 1, 2021): 347-370. https://izlik.org/JA69SA82SG.
JAMA
1.Topuz E. Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021;:347–370.
MLA
Topuz, Ercüment. “Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van Ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. Van Özel Sayısı, Apr. 2021, pp. 347-70, https://izlik.org/JA69SA82SG.
Vancouver
1.Ercüment Topuz. Hadim Devlet Anlayışı Çabasına Bir Örnek: Van ve Mülhakatındaki Hapishanelerde İyileştirme Gayretleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2021 Apr. 1;(Van Özel Sayısı):347-70. Available from: https://izlik.org/JA69SA82SG

Journal of Yüzüncü Yıl University Graduate School of Social Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).