Research Article

İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri

Number: 52 June 30, 2021
TR EN

İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri

Abstract

Damgalar, boyların ve milletlerin etnik kültürlerini ortaya çıkarmak, onlar arasında karşılaştırma yapmak ve onların benzerlik ve farklılıklarını belirlemek için önemli bilgi kaynaklarıdır. Tarihin ilk çizgeleri olan mağara resimlerinde, mezarlarda, dokumalarda ve anıtlarda karşılaştığımız damgalar, geçmiş uygarlıklar ve kabileler hakkında bizlere bilgi verirler. Damgalar, göçebe toplulukların yaşayış tarzlarını, yayıldıkları alanları, göç yollarını ve diğer boylar ile ilişkilerini anlamamıza yardımcı olurlar. Göçebe toplumlar için önemli olan at ve koyun gibi hayvanların üzerinde işaret olarak kullanılan damgalar, Orta Asya’da dokunan dokumalarda, sembolik ve mitolojik anlamlar içeren bir iletişim aracı olarak kendini göstermiştir. Çeşitli sütunlar, taşlar, dokumalar ve kalkanlarda sıklıkla karşımıza çıkan Kotshak damgası da birçok medeniyette süsleme elemanı olarak kullanılmış ve her toplumda farklı şekillerde kendini göstermiştir. Antik uygarlıkların sanat eserlerinde de kullanılan bu damga, süsleme elemanı olarak bazen geometrik bazen de organik formda ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, Anadolu halılarında kullanılan Kotshak damgasının, çıkış noktası, dokumalarda tasarım elemanı olarak nasıl göründüğü, hangi yörelerde kullanıldığı ve damganın nasıl evrim geçirdiği incelenecektir.

Keywords

References

  1. Akkuş, Mutlu, S. (2019). İskit, Asur ve Perslerin Siyasi ve Kültürel Farklılıkları Üzerine Bir Değerlendirme, Asia Minor Studies, 7 (2), 244-258.
  2. Aksoyi E. (2011). Şavak Havlı ve Havsız Kirkitli Dokumaları. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  3. Aksoy, M. (2011a). Milattan Önce Anadolu’da Türk İzleri, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Tarih Kültür Dergisi, 292, 43-48.
  4. Aksoy, M. (2011b). Kaya Resimlerinden Alfabeye Avrasya’da Türk Damgaları, Türk Dünyası AraştırmalarıVakfı Tarih Kültür Dergisi, 300, 70-76
  5. Aksoy, M. (2019). Arizona'dan Alaska'ya Amerika Gezi Notları, Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi, 392, 48-55.
  6. Alantar, H. (2007). Motiflerin Dili, İstanbul: ITKIB.
  7. Alimov, R. (2004). Koçkor’daki Türgeş Yazıtları, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 13-43.
  8. Alimov, R. (2013). Tanrı Dağı Yazıtları Eski Türk Runik Yazıtları Üzerine Bir İnceleme, Konya: Kömen Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2021

Submission Date

October 14, 2020

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2021 Number: 52

APA
Aksoy, E. (2021). İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 52, 193-220. https://izlik.org/JA47CE35PD
AMA
1.Aksoy E. İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021;(52):193-220. https://izlik.org/JA47CE35PD
Chicago
Aksoy, Elif. 2021. “İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 52: 193-220. https://izlik.org/JA47CE35PD.
EndNote
Aksoy E (June 1, 2021) İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 52 193–220.
IEEE
[1]E. Aksoy, “İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 52, pp. 193–220, June 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47CE35PD
ISNAD
Aksoy, Elif. “İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 52 (June 1, 2021): 193-220. https://izlik.org/JA47CE35PD.
JAMA
1.Aksoy E. İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021;:193–220.
MLA
Aksoy, Elif. “İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 52, June 2021, pp. 193-20, https://izlik.org/JA47CE35PD.
Vancouver
1.Elif Aksoy. İlkçağ Medeniyetlerinde Süsleme Elemanı Olarak Kullanılan Kotshak Damgasının Anadolu Dokumalarındaki Yeri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2021 Jun. 1;(52):193-220. Available from: https://izlik.org/JA47CE35PD

Journal of Yüzüncü Yıl University Graduate School of Social Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).