Bu çalışma ile bireyin çalıştığı örgütte sahip olduğu sosyal sermayesinin, onun sübjektif kariyer başarısına olan katkısı araştırılmıştır. Bu bağlamda, ilk olarak sosyal sermaye ve sübjektif kariyer başarısı kavramları izah edilmiş, devamında konuyla ilgili literatürde yer alan çalışmaların, ilgili değişkenlerin ilişkine dair elde ettikleri bulgulara yer verilmiştir. Son olarak değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek adına, Türkiye’de faaliyette bulunan finans kurumlarında çalışan kişilerden toplam 200 anket elde edilmiş ve ilgili anketler üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22 programı aracılığıyla analiz edilmiş ve araştırma hipotezi test edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde elde edilen bulgular, çalışanların sosyal sermayelerinin onların sübjektif kariyer başarıları üzerinde anlamlı ve pozitif yönde etkisinin olduğunu göstermektedir. Bireyin sahip olduğu sosyal sermayesinin kendisine iş konusunda fazlaca avantaj ve katkı sağladığı gözlenmiştir. Sosyal ağlar ve ilişkiler üzerine kurulu bir yapı olan sosyal sermayenin, bireye, kaynakların değişimini kolaylaştırma ve ilişkileri güçlendirme gibi yönleriyle katkılar sunarak bireyin kariyer başarısına da bir köprü oluşturduğu açıktır. Çalışmanın, konuyla ilgili yapılan birçok çalışmaların aksine, gerek bireylerin sübjektif kariyer başarılarına odaklanarak değerlendirme yapması gerekse sosyal sermaye ölçeği olarak farklı bir ölçeğin kullanılması sebebiyle fark yaratacağı ve bu noktada ilgili literatüre hem kuramsal hem de metodolojik katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
sosyal sermaye sübjektif kariyer başarısı literatür taraması araştırma sosyal sermaye ölçeği SPSS22
With this study, the contribution of the social capital of the individual in the organization in which he works to his subjective career success was investigated. In this context, the concepts of social capital and subjective career success were explained first, and then the findings of the studies in the literature on the subject and the relationship of the related variables were included. Finally, in order to examine the relationship between the variables, a total of 200 surveys were obtained from people working in financial institutions operating in Turkey and analyses were carried out through the relevant surveys. The data obtained were analyzed through the SPSS 22 program and the research hypothesis was tested. The findings obtained as a result of the analyses show that the social capital of the employees has a meaningful and positive effect on their subjective career achievements. It has been observed that the social capital of the individual gives him a lot of advantages and contributions in business. It is clear that social capital, a structure based on social networks and relationships, also provides contributions to the individual in aspects such as facilitating the exchange of resources and strengthening relationships, creating a bridge to the career success of the individual. It is thought that the study, unlike many studies conducted on the subject, will make a difference both by focusing on subjective career achievements of individuals and by using a different scale as a social capital scale, and at this point it will make both theoretical and methodological contributions to the relevant literature.
social capital subjevtive career success literatüre review research social capital scale SPSS22
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tam Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Gönderilme Tarihi | 4 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Sayı: 57 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.