." />
Ernst Cassirer Sembolik Formlar Felsefesi yapıtıyla yirminci yüzyıl felsefesine özgün bir katkıda bulunmuştur. İnsanın dünyayla kurduğu iletişim ve etkileşimin sembolik boyutunu kuşatıcı biçimde ele alan bu çok yönlü çalışmada Cassirer kültürün muhtelif uğraklarını bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirir. Cassirer’in felsefi gündeme sunduğu katkı İnsan Üstüne Bir Deneme ve ölümünden sonra yayımlanan Devlet Efsanesi yapıtlarıyla pekiştirilmiştir. Ne var ki bu son yapıtlar yalnızca Cassirer’in düşüncesinin basit bir tekrar ve özetinin ötesine geçerler. Özellikle Devlet Efsanesi Cassirer’in bütüncül kültür felsefesinin açıkta bıraktığı bir sorunla yüzleşmek bakımından önem taşır; mitosun çağdaş siyasal düşünce ve eylemi katılaştıran geri dönüşü. Cassirer kültürü insan özgürleşiminin yenilikçi süreci olarak tanımlar; kültürün ögelerini diyalektik harmonisinde, birini diğerine indirgemeksizin, çözümler. Bir kültür metafiziğinin mevcut sorunları ortadan kaldıracağı şüphelidir, ancak kültüre ilişkin bütüncül bir bakış sunacak felsefi bir çerçeve hala güncel bir ihtiyaçtır. Cassirer böylesi bir çerçeveyi sunmakla birlikte kendi içinde çözüme ulaştırılmayı bekleyen bir dizi soruyu tetikler. Bu çalışmada öncelikle Cassirer’in kültür felsefesinin, sembolik bir varlık olarak insanın anlam dünyasının muhtelif boyutlarını kavramaya fırsat veren yanları ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Ardından bu sistematik yaklaşımın ortaya koyduğu özgün kültür çözümlemesinin tarihsel olarak karşılaştığı bir problemle kendini güncellemesinin derinlik ve sınırı ortaya konmaya çalışılacaktır. Yirminci yüzyılın ilk yarısında batının anlam dünyasını tümüyle sarsan bir deneyim olarak totalitarizm kültürün külte dönüşmesinin şiddet ve yıkımını belgelemiştir. Dolayısıyla, Cassirer’in kültürü devindiren sembolik formların diyalektik harmoni varsayımının sarsılışı, siyasal bir ufuk ihtiyacını gündeme getirir. Devlet Efsanesi yapıtı bu gerekli tamamlayıcı yorum ufkunu sunmaya çalışmış olsa da Cassirer’den beslenen eleştirel felsefi müdahale damarının sunduğu kuşatıcılıktan uzaktadır.
Sembolik Formlar Anlam Dünyası Kültür Kendini Bilme Tarih Siyasal Mitler
Ernst Cassirer made an original contribution to twentieth century philosophy with his genuine series of the Philosophy of Symbolic Forms. Cassirer evaluates the various moments of culture from an integral perspective in this multi-faceted study that covers the symbolic dimension of human communication and interaction with the world. Cassirer's contribution to the philosophical agenda was reinforced by the works An Essay on Man and The Myth of the State, published posthumously. These latter works, however, go beyond mere repetition and summary of Cassirer's thought. Particularly, The Myth of the State is important to confront a problem left open by Cassirer's integral philosophy of culture; the return of myth that consolidates contemporary political thought and action. Cassirer defines culture as the progressive process of human emancipation; analyzes the elements of culture in dialectical harmony, without reducing one to the other. It is doubtful that a metaphysics of culture will eliminate existing problems, but a philosophical framework that will offer an integral view of culture is still a current need. Although Cassirer presents such a framework, it triggers a series of questions waiting to be resolved within itself. In this study, first, the aspects of Cassirer's philosophy of culture that give the opportunity to comprehend the various dimensions of the human beings’ world of meaning will be discussed in detail. Then, it will be tried to describe the depth and limit of the original cultural analysis revealed by this systematic approach to update itself in the face of a historical problem. Within the first half of the twentieth century, totalitarianism, as an experience that completely shook the world of meaning of the West, documented the violence and destruction of the culture's transformation into cult. Thus, the challenge concerning Cassirer's assumption of dialectical harmony of symbolic forms that move culture raises the need for a political horizon. Although The Myth of State has tried to present this necessary complementary horizon of interpretation, it is far from the comprehensive dimension offered by the critical philosophical interventions bolstered mainly by Cassirer’s thought.
Symbolic Forms The World of Meaning Culture Self-Knowledge History Political Myths
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Tam Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 61 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.