Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2022, , 320 - 330, 30.06.2022
https://doi.org/10.29133/yyutbd.1058908

Abstract

References

  • Bolat, I., & Ikinci, A. (2015). Eşme ayva (Cydonia oblonga Miller) çeşidinin GAP Bölgesindeki performansı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 19 (1), 16-23.
  • Büyükyılmaz, M., & Yalçınkaya, E, (2007). Marmara Bölgesi için ümitvar ayva çeşitleri – II. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 4-7 Eylül, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Erzurum, Türkiye, Cilt 1 (Meyvecilik): 763- 767.
  • Dumanoglu, H., Tuna Gunes, N., Aygun, A., San, B., Akpinar, A.E. & Bakir, M. (2009) Analysis of clonal variations in cultivated quince (Cydonia oblonga ‘Kalecik’) based on fruit characteristics and SSR markers, New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 37(2), 113-120, doi: 10.1080/01140670909510256
  • Ercan, N., & Özkarakaş, İ., (2005). Ege Bölgesi’nden toplanan bazı ayva (Cydonia vulgaris Pers.) materyalinin adaptasyonu ve değerlendirilmesi. Anadolu Dergisi 15 (2), 27-42.
  • Ercan, N., Özvardar, S., Gönülşen, N., Baldıran, E., Önal, K., & Karabıyık, N. (1992). Ege Bölgesi’ne uygun ayva çeşitlerinin saptanması. 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 13-16 Ekim, İzmir, Türkiye, Cilt 1 (Meyve): 527-530.
  • Ercisli, S., Güleryüz, M., & Eşitken, A. (1999). Oltu ilçesinde yetiştirilen ayva çeşitlerinin meyve özellikleri üzerinde bir araştırma. Anadolu Dergisi 9 (2), 32-40.
  • Ercisli, S., Boydas, M. G., Kalkan, F., Ozturk, I., & Kara, M. (2015). Dimensional, Frictional, and Color Properties of Four Quince Cultivars (Cydonia oblonga Miller). Erwerbs-Obstbau 57, 113–118. doi: 10.1007/s10341-015-0235-9
  • FAOSTAT, (2021). World pear production list. http://faostat.fao.org/site/567/Desktop Default. aspx?PageID=567#ancor. Access date: 10.11.2021.
  • Gercekcioglu, R., Gencer, S., & Öz, Ö. (2014). Tokat ekolojisinde yetiştirilen “Eşme” ve “Limon” ayva (Cydonia vulgaris L.) çeşitlerinin bitkisel ve pomolojik özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 7 (1), 01-05.
  • Kılıç, O., Çopur, Ö. U., & Görtay, Ş. (1991). Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Uygulama Kılavuzu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, No, 7, Bursa.
  • Koç, A., & Keleş, H. (2018). Yozgat ili Karanlıkdere Vadisinde Ayva Ön Seleksiyonu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 35 (Ek Sayı), 23-29. doi: 10.13002/jafag4480
  • Koyuncu, F., Yılmaz, H., & Koyuncu, M. A. (1999). Ekmek ayvasının Van ekolojik koşullarında bazı ağaç ve meyve özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 9 (1), 37-39.
  • Kuden, A., Tumer, M. A., Gungor, M. K., & Imrak, B. (2009). Pomologıcal traıts of some selected quınce types. Acta Horticulturae, 818, 73-76. doi.org/ 10.17660/ ActaHortic. 2009.818.9
  • Legua, P., Serrano, Melgarejo, P. M., Valero, D., Martínez, J. J., Martínez, R., & Hernández, F. (2013). Quality parameters, biocompounds and antioxidant activity in fruits of nine quince (Cydonia oblonga Miller) accessions. Scientia Horticulturae, 154, 61–65.
  • McGuire, R. G. (1992). Reporting of objective color measurements. HortScience 27, 1254-1255.
  • Ozbek, S. (1978). Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No, 128, Adana.
  • Ozcagiran, R., Ünal, A., Özeker, E., & Isfendiyaroglu, M. (2005). Ayva (s:127-149). Ilıman İklim Meyve Türleri (Yumuşak Çekirdekli Meyveler). Cilt: 2, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 556, Bornova/İzmir.
  • Ozturk, A., & Serttaş, S. (2021). Karadeniz Bölgesinin Yumuşak Çekirdekli Meyve Üretiminde Mevcut Durumu ve Potansiyeli. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3), 1671-1685.
  • Ozturk, A., & Ozturk, B. (2014). The rootstock influences growth and development of ‘Deveci’ Pear. Turkish Journal of Agriculture and Natural Science, 1, 1049-1053.
  • Ozturk, B., Ozkan, Y., Kılıç, K., Uçar, M., Karakaya, O., & Karakaya, M. (2015). Braeburn Elmasının (Malus domestica Borkh.) Hasat Önü Dökümü ve Meyve Kalitesi Üzerine Hasat Öncesi Bitki Gelişim Düzenleyici Uygulamalarının Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 32 (1), 68-76.
  • Pinar, H., Kaymak, S., Ozongun, S., Uzun, A., Unlu, M., Bircan, M., Ercisli, S., & Orhan, E. (2016). Morphological and molecular characterization of major quince cultivars from Turkey. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 44, 72–76. doi:10.15835/nbha44110228
  • Rodríguez-Guisado, I., Hernández, F., Melgarejo, P., Legua, P., Martínez, R., & Martínez, J. J. (2009). Chemical, morphological and organoleptical characterisation of five Spanish quince tree clones (Cydonia oblonga Miller). Scientia Horticulturae, 122, 491–496.
  • Szychowski, P. J., Munera-Picazo, S., Szumny, A., Carbonell-Barrachina, A. A., & Hernandez, F. (2014). Quality parameters, bio-compounds, antioxidant activity and sensory attributes of Spanish quinces (Cydonia oblonga Miller). Scientia Horticulturae, 165, 163–170. doi: 10.1016/j.scienta.2013.11.028
  • Tatari, M., Jafari, A., & Solar, H. N. (2020). Morphological and Physiological Traits in Seedlings’ Populations Obtained from the Hybridization of Promising Genotypes of Quince (Cydonia oblonga Mill.). Journal of Horticultural Research, 28(2), 53–60. doi: 10.2478/johr-2020-0018
  • Tekintas, F. E., Cangi, R., & Koyuncu, M. A. (1991). Van ve yöresinde yetiştirilen mahalli ayva çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 1(2), 56-67.
  • TSI, (2021). Turkish Statistical Institute. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr. 15.11.2021.
  • Uzun, A., Çil, A., Yaman, M., & Coşkun, Ö. F. (2020). Genetic Diversity and Some Fruit Characteristics of Quince Genotypes Collected from Kayseri Region. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8(2), 318-323. doi: 10.24925/turjaf.v8i2.318-323.3012
  • Yarılgac, T. (2001). Gevaş (Van) Yöresinde Yetiştirilen Ayvaların Morfolojik Özellikleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (2), 43-49.

Performance of Some Standard Quince Varieties under Ecological Conditions of Bafra, Samsun

Year 2022, , 320 - 330, 30.06.2022
https://doi.org/10.29133/yyutbd.1058908

Abstract

This study was carried out to determine the phenological, morphological, pomological, and yield characteristics of some standard quince cultivars. The earliest flowering occurred in ‘Limon’, and the earliest harvest was recorded in ‘Gördes’ cultivar. There were statistical differences between cultivars and years in terms of the examined characteristics. The highest rootstock diameter was observed in ‘Limon’, and the highest stem diameter was recorded in ‘Gördes’ quince cultivar. In the study, fruit weight varied between 334.91-377.93 g, geometric diameter varied between 86.02-87.26 mm, flesh firmness varied between 11.33-11.71 kg cm-2, TSS content varied between 11.88-12.70 %, pH varied between 3.31-3.62, titratable acidity varied between 0.51-0.62 %. Fruit number per tree, yield per tree, yield per stem cross-section area, and yield per crown volume were higher in ‘Limon’ than in other cultivars. Among the cultivars, fruit number ranged from 33.07 to 51.62 tree -1, yield ranged from 9.82 to 15.41 kg tree -1, yield efficiency ranged from 0.61 to 0.95 kg cm-2, and yield per crown volume ranged from 8.78 to 12.01 kg m-3. Differences between cultivars in terms of L*, a*, and chroma were observed. While, no differences were determined between cultivars in terms of b* and hueo. Among the cultivars, L* value varied from 62.58 to 76.83, the chroma varied from 33.10 to 45.11, and the hueo varied from 111.98 to 115.06. As a result of the study, it can be said that the fruit yield and quality characteristics of ‘Limon’ cultivar were higher than the other cultivars.

References

  • Bolat, I., & Ikinci, A. (2015). Eşme ayva (Cydonia oblonga Miller) çeşidinin GAP Bölgesindeki performansı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 19 (1), 16-23.
  • Büyükyılmaz, M., & Yalçınkaya, E, (2007). Marmara Bölgesi için ümitvar ayva çeşitleri – II. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 4-7 Eylül, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Erzurum, Türkiye, Cilt 1 (Meyvecilik): 763- 767.
  • Dumanoglu, H., Tuna Gunes, N., Aygun, A., San, B., Akpinar, A.E. & Bakir, M. (2009) Analysis of clonal variations in cultivated quince (Cydonia oblonga ‘Kalecik’) based on fruit characteristics and SSR markers, New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 37(2), 113-120, doi: 10.1080/01140670909510256
  • Ercan, N., & Özkarakaş, İ., (2005). Ege Bölgesi’nden toplanan bazı ayva (Cydonia vulgaris Pers.) materyalinin adaptasyonu ve değerlendirilmesi. Anadolu Dergisi 15 (2), 27-42.
  • Ercan, N., Özvardar, S., Gönülşen, N., Baldıran, E., Önal, K., & Karabıyık, N. (1992). Ege Bölgesi’ne uygun ayva çeşitlerinin saptanması. 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 13-16 Ekim, İzmir, Türkiye, Cilt 1 (Meyve): 527-530.
  • Ercisli, S., Güleryüz, M., & Eşitken, A. (1999). Oltu ilçesinde yetiştirilen ayva çeşitlerinin meyve özellikleri üzerinde bir araştırma. Anadolu Dergisi 9 (2), 32-40.
  • Ercisli, S., Boydas, M. G., Kalkan, F., Ozturk, I., & Kara, M. (2015). Dimensional, Frictional, and Color Properties of Four Quince Cultivars (Cydonia oblonga Miller). Erwerbs-Obstbau 57, 113–118. doi: 10.1007/s10341-015-0235-9
  • FAOSTAT, (2021). World pear production list. http://faostat.fao.org/site/567/Desktop Default. aspx?PageID=567#ancor. Access date: 10.11.2021.
  • Gercekcioglu, R., Gencer, S., & Öz, Ö. (2014). Tokat ekolojisinde yetiştirilen “Eşme” ve “Limon” ayva (Cydonia vulgaris L.) çeşitlerinin bitkisel ve pomolojik özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 7 (1), 01-05.
  • Kılıç, O., Çopur, Ö. U., & Görtay, Ş. (1991). Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Uygulama Kılavuzu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, No, 7, Bursa.
  • Koç, A., & Keleş, H. (2018). Yozgat ili Karanlıkdere Vadisinde Ayva Ön Seleksiyonu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 35 (Ek Sayı), 23-29. doi: 10.13002/jafag4480
  • Koyuncu, F., Yılmaz, H., & Koyuncu, M. A. (1999). Ekmek ayvasının Van ekolojik koşullarında bazı ağaç ve meyve özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 9 (1), 37-39.
  • Kuden, A., Tumer, M. A., Gungor, M. K., & Imrak, B. (2009). Pomologıcal traıts of some selected quınce types. Acta Horticulturae, 818, 73-76. doi.org/ 10.17660/ ActaHortic. 2009.818.9
  • Legua, P., Serrano, Melgarejo, P. M., Valero, D., Martínez, J. J., Martínez, R., & Hernández, F. (2013). Quality parameters, biocompounds and antioxidant activity in fruits of nine quince (Cydonia oblonga Miller) accessions. Scientia Horticulturae, 154, 61–65.
  • McGuire, R. G. (1992). Reporting of objective color measurements. HortScience 27, 1254-1255.
  • Ozbek, S. (1978). Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No, 128, Adana.
  • Ozcagiran, R., Ünal, A., Özeker, E., & Isfendiyaroglu, M. (2005). Ayva (s:127-149). Ilıman İklim Meyve Türleri (Yumuşak Çekirdekli Meyveler). Cilt: 2, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 556, Bornova/İzmir.
  • Ozturk, A., & Serttaş, S. (2021). Karadeniz Bölgesinin Yumuşak Çekirdekli Meyve Üretiminde Mevcut Durumu ve Potansiyeli. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3), 1671-1685.
  • Ozturk, A., & Ozturk, B. (2014). The rootstock influences growth and development of ‘Deveci’ Pear. Turkish Journal of Agriculture and Natural Science, 1, 1049-1053.
  • Ozturk, B., Ozkan, Y., Kılıç, K., Uçar, M., Karakaya, O., & Karakaya, M. (2015). Braeburn Elmasının (Malus domestica Borkh.) Hasat Önü Dökümü ve Meyve Kalitesi Üzerine Hasat Öncesi Bitki Gelişim Düzenleyici Uygulamalarının Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 32 (1), 68-76.
  • Pinar, H., Kaymak, S., Ozongun, S., Uzun, A., Unlu, M., Bircan, M., Ercisli, S., & Orhan, E. (2016). Morphological and molecular characterization of major quince cultivars from Turkey. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 44, 72–76. doi:10.15835/nbha44110228
  • Rodríguez-Guisado, I., Hernández, F., Melgarejo, P., Legua, P., Martínez, R., & Martínez, J. J. (2009). Chemical, morphological and organoleptical characterisation of five Spanish quince tree clones (Cydonia oblonga Miller). Scientia Horticulturae, 122, 491–496.
  • Szychowski, P. J., Munera-Picazo, S., Szumny, A., Carbonell-Barrachina, A. A., & Hernandez, F. (2014). Quality parameters, bio-compounds, antioxidant activity and sensory attributes of Spanish quinces (Cydonia oblonga Miller). Scientia Horticulturae, 165, 163–170. doi: 10.1016/j.scienta.2013.11.028
  • Tatari, M., Jafari, A., & Solar, H. N. (2020). Morphological and Physiological Traits in Seedlings’ Populations Obtained from the Hybridization of Promising Genotypes of Quince (Cydonia oblonga Mill.). Journal of Horticultural Research, 28(2), 53–60. doi: 10.2478/johr-2020-0018
  • Tekintas, F. E., Cangi, R., & Koyuncu, M. A. (1991). Van ve yöresinde yetiştirilen mahalli ayva çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 1(2), 56-67.
  • TSI, (2021). Turkish Statistical Institute. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr. 15.11.2021.
  • Uzun, A., Çil, A., Yaman, M., & Coşkun, Ö. F. (2020). Genetic Diversity and Some Fruit Characteristics of Quince Genotypes Collected from Kayseri Region. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8(2), 318-323. doi: 10.24925/turjaf.v8i2.318-323.3012
  • Yarılgac, T. (2001). Gevaş (Van) Yöresinde Yetiştirilen Ayvaların Morfolojik Özellikleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (2), 43-49.
There are 28 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agronomy
Journal Section Articles
Authors

Ahmet Öztürk 0000-0002-8800-1248

Zaki Ahmad Faizi 0000-0002-1429-6493

Tahsin Kurt 0000-0002-1574-4083

Publication Date June 30, 2022
Acceptance Date March 23, 2022
Published in Issue Year 2022

Cite

APA Öztürk, A., Faizi, Z. A., & Kurt, T. (2022). Performance of Some Standard Quince Varieties under Ecological Conditions of Bafra, Samsun. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 32(2), 320-330. https://doi.org/10.29133/yyutbd.1058908

Cited By









Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.