In this study, effects of potassium, salicylic and humic acid applications on seedling emergence and fusarium wilt (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici) in tomato were investigated under a controlled growth condition. Two different doses of potassium (K) (0 and 200 ppm), salicylic acid (SA) (0 and 0.1 mmol) and humic acid (0 and 200 ppm) were applied into fusarium inoculated soil in pots. The lowest disease severities were obtained from SA (40.3%) and HA (40.7%) treatments compared to Fusarium control (F) plants. The highest germination rates of seedlings were determined in HA, sterile control (C) and SA treatments as 80%, 77.7% and 71% respectively. Mean times of germination also were found in SA, KSA and F treatments higher as 11.4, 8.17 and 6.63 day respectively. Generally SA and HA treatments decreased the disease severity, and positively effected emergence and growth of seedling in tomato.
Bu çalışmada potasyum, salisilik asit, ve humik asit uygulamalarının domateste fide çıkışı ve Fusarium (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici) solgunluğuna etkileri kontrollü koşullarda araştırılmıştır. Denemede patojen ile bulaşık saksı topraklarına potasyum (K) (0 ve 200 ppm), salisilik asit (SA) (0 ve 0.1 mmol) ve humik asit (HA)’in (0-200 ppm) farklı iki dozu uygulanmıştır. Deneme sonunda fusarium kontrol (F) uygulamasına göre en düşük hastalık şiddeti sırasıyla SA (%.40.3) ve HA uygulamalarında (%40.7) elde edilmiştir. Çimlenme oranları en yüksek HA, steril kontrol (C) ve SA uygulamalarında sırasıyla %80, %77.7 ve %71 olarak belirlenmiştir. Çimlenme hızı ise en yüksek SA, Potasyum-Salisilik Asit (KSA) ve F uygulamalarında sırasıyla 11.4, 8.17 ve 6.63 gün olarak bulunmuştur. Genel olarak SA ve HA uygulamalarının F. oxysporum f. sp. lycopersici hastalık şiddetini azalttığı, domateste fide çıkışı ve gelişimine olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.