Bu çalışma 2012-2014 yıllarında
Şanlıurfa ili Siverek ilçesinde yetiştirilen ve yöre
iklimine adaptasyonu yüksek olan yerel nar (Punica granatum L.) genotiplerinin bazı pomolojik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, 26 nar genotipinden üstün özelliklere sahip 15 nar genotipi seçilmiştir. Ümitvar olarak belirlenen 15 genotipte meyve ağırlığının 267.72-650.56 g, meyve b o yunu n 69.60-92.72 mm, meyve eninin 80.12-109.61 mm, meyve hacminin 275.00-731.67 cm3, meyve suyu miktarının 81-98 ml, meyve yoğunluğunun 0.868-0.974 g/cm3 ve dane ağırlığının 141.33-361.33 g arasında değiştiği belirlenmiştir. İncelenen genotiplerde suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı 12.64-16.68 briks°, pH 2.84-3.31 ve titre edilebilir asit miktarı % 0.55-2.99 aralığında saptanmıştır. Araştırmada incelenen genotipler arasında sadece 63SV01 genotipinin tatlı meyvelere sahip olduğu tespit
edilmiştir.
This study was carried out to determine the some
pomological and chemical properties of local pomegranate (Punica granatum L.) genotypes for high adaptation to local climate grown in the Siverek (Şanlıurfa) county between the years of 2012-2014. In this study, among the 26 pomegranate genotypes 15 of them have been identified as promising cultivars. Fruit weight ranged from 267.72-650.56 g, fruit lenght ranged from 69 - 92.72 mm, fruit width ranged from 80.12 - 109.61 mm, fruit volume ranged from
275.00 - 731.67 cm3, fruit juice amount ranged from 81 - 98 ml; fruit density ranged from 0.868 - 0.974 g/cm3 and grain weight ranged from 141.33 - 361.33 g among the selected pomegranate genotypes. The
soluble solid content, pH and titratable acidity of promising genotypes were determined between 12.64-
16.68 brix°, 2.84-3.31 and 0.55-2.99%, respectively. Among the promising genotypes the type of 63SV01 have been found to have only sweet fruits.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Acceptance Date | October 26, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.