Research Article
BibTex RIS Cite

Risk Levels Based on The Capital Structure of Dairy Farms in Erzurum Province

Year 2018, , 154 - 160, 29.06.2018
https://doi.org/10.29133/yyutbd.296296

Abstract

The
aim of this study was to determine the risk levels based on the capital
structure of the dairy farms in Erzurum Province by means of balance-sheets of
2013-2014 production periods. For this purpose, the primary data obtained from
a survey conducted on 145 dairy farms constituted the main material of the
study. The balance-sheet of the farms was formed and the major assets and
financial rations related to financial risks were computed. The results showed
that all the dairy farms were under risk in terms of the current and liquid
assets, had not financial power to fulfill their obligations, and had excess
assets in favor of net fixed assets. The increase in production costs were
mainly due to above mentioned factors. On the other hand, financial and economic
profitability ratios were very low due to insufficient return ratio of capital
for all the farms. A more balanced combination of current and fixed assets
against the latter one, would contribute significantly to the success of yearly
activity results, thus improve the sustainability of farms. 

References

  • Anonim (2013). Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kayıtları, Erzurum.
  • Anonim (2017). Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan ve Hayvansal Ürünler Kayıtları, Erzurum.
  • Aral S (1989). İktisadi kalkınmamızda hayvansal üretim politikasının yeri ve önemi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (3-4): 19-24.
  • Aşkan E, Dağdemir V (2016). TRA1 Düzey 2 destek ve teşvik alan süt sığırcılığı işletmelerinde sür üretim maliyeti ve karlılık durumu. TEAD 2 (1): 1-12.
  • Aşkan E, Dağdemir V (2015). Devlet desteklemelerinden faydalanan süt sığırcılığı işletmelerinin üretim değerini etkileyen faktörlerin analizi: Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 21 (2): 69-76.
  • Bolak M (2005). İşletme finansı. Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • Çetin B (2008). Tarımsal finansman. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • FAOSTAT (2017). Download and visualize data of livestock processed and primary product production. http://www.fao.org/faostat/ (Erişim tarihi: 27 Şubat, 2017)
  • Hacıoğlu Ü, Dinçer H (2009). Finansa giriş: teori ve uygulama. Beta Basım ve Dağıtım, İstanbul.
  • Şapdeniz İ (1993). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi süt inekçiliği ünitesinin ekonomik analizi ve fiziki girdilerin saptanması üzerine bir araştırma. Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • TEPGE (2014). Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü, Süt ve süt ürünleri raporu. http://www.tepge.gov.tr (Erişim tarihi: 15 Haziran, 2016)
  • Terzi S (2011). Finansal rasyolar yardımıyla finansal başarısızlık tahmini. Gıda sektöründe ampirik bir çalışma. Çukurova Üniversitesi İİBF Derg. 15 (1): 1-18.
  • Topcu Y (2004). A study on the meat cost and marketing margins of cattle fattening farms in Erzurum province. Turk J. Vet. Anim. Sci. 28 (6): 1007-1015.
  • Topcu Y (2008). Süt sığırcılığı işletmelerinde başarıyı etkileyen faktörlerin analizi. Erzurum İli Örneği. OMU Zir. Fak. Derg. 23 (1): 17-24.
  • Topcu Y, Uzundumlu AS (2009). Analysis of factors affecting on live weight gain cost in cattle fattening farms: The case of Erzurum Province. JAVA. 8 (6): 1169-1172.
  • Topcu Y (2012). Uygulamalı Tarımsal Pazarlama Araştırma Teknikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü (Basılmamış Ders Notları), Erzurum.
  • TÜİK (2017). Tarımsal ürünler istatistiği, İstatistiklerle Türkiye. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara. http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 15 Şubat, 2017).
  • Yılmaz H (1999). İşletmelerin finansal yönetiminde nakit akış rasyo analizi. D.E.Ü. İ.İ.B.F. Derg. 14 (1): 185-198.

Erzurum İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sermaye Yapısına Dayalı Risk Düzeyleri

Year 2018, , 154 - 160, 29.06.2018
https://doi.org/10.29133/yyutbd.296296

Abstract

Bu çalışmanın amacı,
Erzurum ili süt sığırcılığı işletmelerinin 2013-2014 cari dönem verilerine
dayalı bilanço tablolarının oluşturularak, işletmelerin sermaye yapısına dayalı
risk düzeylerini belirlemektir.  Bu amaç
için Oltu, Narman, Pasinler ve Çat ilçelerinde 145 süt sığırcılığı işletmesi
ile yürütülen anketlerden elde edilen birincil veriler, araştırmanın ana
materyalini oluşturmuştur. İşletmelerin 2013-2014 üretim periyodu için bilanço
tablosu hazırlanmış ve başlıca finansal oranlar hesaplanmıştır. Araştırma
sonuçları; bütün süt sığırcılığı işletmeleri cari dönen aktifler ile likidite
açısından riskli konumda olduğunu, işletmecilerin faaliyet dönemi
yükümlülüklerini yerine getirebilecek finansal güce sahip olmadıklarını, net
sabit aktifler yönünden aşırı aktif varlıklara sahip olduklarını ve bütün
bunların da maliyetleri artırdığını göstermiştir. Diğer taraftan, bütün
işletmelerde sermaye devir oranın düşüklüğünden dolayı, finansal ve ekonomik
rantabilite oranları düşük düzeylerde kalmaktadır. İşletmelerin cari
varlıklarının sabit aktifler aleyhine belirli bir denge düzeyine
getirilebilmesi durumunda, faaliyet başarı oranları artırılabilir ve böylece
işletmelerin sürdürülebilirliği önemli ölçüde garanti altına alınabilir.   

References

  • Anonim (2013). Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kayıtları, Erzurum.
  • Anonim (2017). Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan ve Hayvansal Ürünler Kayıtları, Erzurum.
  • Aral S (1989). İktisadi kalkınmamızda hayvansal üretim politikasının yeri ve önemi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (3-4): 19-24.
  • Aşkan E, Dağdemir V (2016). TRA1 Düzey 2 destek ve teşvik alan süt sığırcılığı işletmelerinde sür üretim maliyeti ve karlılık durumu. TEAD 2 (1): 1-12.
  • Aşkan E, Dağdemir V (2015). Devlet desteklemelerinden faydalanan süt sığırcılığı işletmelerinin üretim değerini etkileyen faktörlerin analizi: Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 21 (2): 69-76.
  • Bolak M (2005). İşletme finansı. Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • Çetin B (2008). Tarımsal finansman. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • FAOSTAT (2017). Download and visualize data of livestock processed and primary product production. http://www.fao.org/faostat/ (Erişim tarihi: 27 Şubat, 2017)
  • Hacıoğlu Ü, Dinçer H (2009). Finansa giriş: teori ve uygulama. Beta Basım ve Dağıtım, İstanbul.
  • Şapdeniz İ (1993). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi süt inekçiliği ünitesinin ekonomik analizi ve fiziki girdilerin saptanması üzerine bir araştırma. Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • TEPGE (2014). Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü, Süt ve süt ürünleri raporu. http://www.tepge.gov.tr (Erişim tarihi: 15 Haziran, 2016)
  • Terzi S (2011). Finansal rasyolar yardımıyla finansal başarısızlık tahmini. Gıda sektöründe ampirik bir çalışma. Çukurova Üniversitesi İİBF Derg. 15 (1): 1-18.
  • Topcu Y (2004). A study on the meat cost and marketing margins of cattle fattening farms in Erzurum province. Turk J. Vet. Anim. Sci. 28 (6): 1007-1015.
  • Topcu Y (2008). Süt sığırcılığı işletmelerinde başarıyı etkileyen faktörlerin analizi. Erzurum İli Örneği. OMU Zir. Fak. Derg. 23 (1): 17-24.
  • Topcu Y, Uzundumlu AS (2009). Analysis of factors affecting on live weight gain cost in cattle fattening farms: The case of Erzurum Province. JAVA. 8 (6): 1169-1172.
  • Topcu Y (2012). Uygulamalı Tarımsal Pazarlama Araştırma Teknikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü (Basılmamış Ders Notları), Erzurum.
  • TÜİK (2017). Tarımsal ürünler istatistiği, İstatistiklerle Türkiye. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara. http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 15 Şubat, 2017).
  • Yılmaz H (1999). İşletmelerin finansal yönetiminde nakit akış rasyo analizi. D.E.Ü. İ.İ.B.F. Derg. 14 (1): 185-198.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Yavuz Topcu

Publication Date June 29, 2018
Acceptance Date May 18, 2018
Published in Issue Year 2018

Cite

APA Topcu, Y. (2018). Erzurum İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sermaye Yapısına Dayalı Risk Düzeyleri. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 28(2), 154-160. https://doi.org/10.29133/yyutbd.296296

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.