This study was conducted under the farmer greenhouses at Hassa province of Hatay where has being new production area with at Anamur province of Mersin where has been produced banana since long years. The cultivar of ‘Azman’ was used which knows more resistant to cold than other cultivars. The yield was founded by multiplying the bunch weight and the number of plant at each unit area. The analyses of mature fruit that belong to ‘Azman’ were done as fruit diameter, length, and weight, total soluble solid (TSS) content and peel color (L* C and Hueo). As a result, the yield was determined approximately 2 tones higher at Hassa condition for one decare. At the same experiment field, fruit physical properties such as fruit diameter, length, weight and TSS content were clearly found higher than the Anamur condition. Beside of cultivar practices, the higher economical yield and quality could be explained by doesn’t being soil exhaustion at Hassa where started newly production and does not reach the level which could being the problem aspect of special banana diseases and pest in here. The preliminary results were obtained positive about banana cultivation in this region, and it is needed to study more detailed with different cultivars.
Bu çalışma muz yetiştiriciliğinde yeni bir üretim alanı olma özelliğine sahip Hatay’ın Hassa ilçesi ile uzun yıllardan beri muz yetiştiriciliği yapılan Mersin ilinin Anamur ilçesindeki üretici seralarında yürütülmüştür. Her iki ilçede seçilen seralarda, soğuğa dayanımı diğer çeşitlere göre daha iyi olduğu bilinen ‘Azman’ muz çeşidi yetiştirilmekte olup, araştırmada bu çeşit kullanılmıştır. Araştırmada dekar başına verim, hevenk ağırlığı ile dekardaki bitki sayısının çarpılmasıyla bulunmuştur. Azman çeşidine ait meyvelerde en, boy, ağırlık, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı ile kabuk rengi (L, C ve Hueo) belirlenmiştir. Sonuç olarak, Hassa’da 1 dekar alandan Anamur’a göre yaklaşık 2 ton daha fazla ürün alındığı belirlenmiştir. Aynı deneme alanında, meyve en, boy ve ağırlık gibi fiziksel özellikler ile meyvelerdeki SÇKM içeriklerinin Anamur’daki muzlara göre belirgin bir şekilde yüksek olduğu hatta meyve ağırlık değerlerinin iki kata ulaştığı dikkat çekmiştir. Ekonomik olarak elde edilen yüksek verim ve kalite, farklı bakım koşulları yanında muz tarımına yeni açılan Hassa’da toprak yorgunluğunun olmaması ile muza özel hastalık ve zararlıların henüz problem yaratacak seviyeye ulaşmaması ile açıklanabilir. Söz konusu bölgede muz yetiştiriciliği konusunda ilk olumlu sonuçların alınmış ve farklı çeşitlerle daha detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 29, 2017 |
Acceptance Date | August 5, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.