Yumurta çatlağı, pazara
göndermeden önce tespit edilmesi gereken başlıca sorunlardan birisidir. Bir
yandan, çatlamış yumurtalar yüksek oranda bakteriyel bulaşma potansiyeline
sahiptir ve aynı zamanda paketlerdeki diğer sağlam yumurtalar üzerinde olumsuz
etkilere neden olurlar, böylece bu bulaşma insan sağlığını tehlikeye sokabilir.
Bu çalışmanın amacı, yumurta kabuğu çatlaklarını tanımlamak için bilgisayarlı
bir yöntemi doğru, tahribatsız ve hızlı bir yöntem olarak önermektir. Kusurları
saptamak için, çizgilerin çatlaklar olarak kabul edilmesiyle görüntülerde
çizginin belirlenmesinde, tanımlama tabanlı özellik avantajına sahip, güvenilir
ve kaliteli bir yöntem olarak Hough dönüşümü kullanılmıştır. Veri seti,
görüntüleri kontrollü koşullarda çekilen 45 sağlıklı ve 35 kırık yumurtada
içeren 80 adet yumurtadan oluşmaktadır. Yumurta kabuklarındaki çatlaklar, Canny
kenar detektörü ve son olarak Hough dönüşümü içeren ortak ön işleme işlemleri
uygulanarak belirlenmiştir. Analiz bölümünde, sağlıklı örnekleri kırık
olanlardan sınıflandırmak için doğrusal diskriminant analizi kullanılmıştır.
Sonuçlar, sağlam ve çatlamış yumurtaların tanımlanmasında ve
sınıflandırılmasında önerilen yaklaşımın tatmin edici olduğunu göstermiş;
böylece doğru tanımlamada doğruluk oranının % 90.1'ine ulaşabilmiştir. Her bir
yumurtanın çatlaklarını belirleme zamanı, 0.7 saniye olmuştur.
Egg
crack is one the main challenges that should be identified before sending it to
market. In one hand, cracked eggs have strong potential in taking bacterial
contamination and also they cause negative effects on the other intact eggs at
packages so that this contamination endanger human’s health. The objective of
the current study was to propose a computerized method as an accurate, non-
destructive and a fast method to identify the eggshell
cracks. In order to detect the defects, the Hough transformation as a confident
and qualified method with having the advantage of description based feature was
used in determining the line in the
images with assuming cracks as lines. The dataset consisted of 80 eggs which were included 45 healthy and 35 cracked eggs
where taken images under controlled conditions. The cracks on the egg shells were
identified by applying common preprocessing operations, a Canny edge detector and finally Hough
transform. In the analysis section, the linear
discriminant analysis was used to classify healthy samples from cracked ones.
The results demonstrated satisfactory of the proposed approach in
identification and classification of intact and cracked eggs so that we were able to reach 90.1% of accuracy in correct identification. The time for
identifying the cracks in each egg was obtained 0.7 seconds.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Acceptance Date | October 7, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.