Fungicide application is one
of the most common postharvest strategies in preventing agricultural commodity
losses due to postharvest physiological and pathological deteriorations.
Researchers have been forced to investigate alternative methodologies for fungicide
usage because chemicals have detrimental influences on human health. UV-C
(UV-C, 200-280 nm), among such strategies, gives positive results in preventing
postharvest decay of products. UV-C in 254 nm wave length in particular is
effective to maintain postharvest quality of produces by inducing response of produce
against stress factors. In the present study, effects of various doses of UV-C
light on postharvest quality maintenance of Albion and Monterey strawberries
have been investigated. The harvested fruits were immediately transported to
the laboratory of Selcuk University Agriculture Faculty Horticulture
Department. The fruits were subjected to UV-C treatment in varying time (15 and
30 min.) and stored at 1°C, 90% relative humidity. The fruits were sampled with
regular intervals for physical and biochemical analyses. As a result, it was
concluded that 15 min UV-C application was an effective application to extend
the shelf life of Albion and Monterey strawberry varieties by maintaining the
quality characteristics during 15 days cold storage.
Hasat sonrası fizyolojik bozulmalara ve patolojik
hastalıklara bağlı olarak meydana gelen tarımsal ürün kayıplarının önlenmesinde
en etkili yöntemlerin başında fungusitlerin kullanımı gelmektedir. Ancak fungusit
kalıntıları insan sağlığında önemli derecede olumsuz etki yapmakta ve bu
nedenle araştırıcılar, hasat sonrası hastalıkların kontrol edilmesi ve muhafaza
ömrünü artırılması için alternatif yöntemler üzerinde çalışmalar yapmaktadır.
Bu yöntemlerden biri olan ultraviyole-C ışınlaması (UV-C, 200-280 nm dalga
boyu) hasat sonrası çürümelerin kontrolünde olumlu sonuçlar vermektedir.
Özellikle 254 nm dalga boyunda UV-C uygulamaları üründe az miktarda strese
karşı tepki oluşturarak hasat sonrasındaki dayanımını arttırmaktadır. Bu
çalışmada Albion ve Monterey çilek çeşitlerine farklı dozlarda UV-C ışık
uygulamalarının meyvelerde hasat sonrası muhafaza süresince meyve kalitesine
etkileri araştırılmıştır. Hasat edilen
meyveler Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
laboratuvarlarına getirilmiştir. Burada meyvelere iki farklı sürede (15 ve 30
dakika) UV-C uygulanarak 1°C ve % 90 oransal nem içeren depolarda 15 gün
süreyle depolanmıştır. Belirli aralıklarla depolardan çıkartılan örneklerde,
fiziksel ve biyokimyasal özellikleri analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, 15
dk UV-C uygulamasının Albion ve Monterey çilek çeşitlerinde 15 günlük soğukta
depolama süresince kalite özelliklerini koruyarak muhafaza ömrünü uzatmada
etkili bir uygulama olabileceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Acceptance Date | October 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.