Local Seed Usage and Its Importance of Rural Area; Case Study of Konya Province
Year 2019,
, 24 - 33, 31.05.2019
Cennet Oguz
,
Hatice Sarı
Abstract
Rural areas are important
for the realization of agricultural production and sustainability of resources.
Providing to sustainable usage of resources is possible by conservation of
local originated seeds, which act on principle of agriculture and inputs
besides cause to an increase in ratio of 25-40% in production. The data were
obtained from the family farms making production with 68 local seeds using the
"Unclassified single-step simple random probability sampling based on
ratios" method in 20 villages. The obtained table were created and the
chi-square analysis was performed on the percentage ratios and the bilateral
relations. As a result of the research, 49 local seed varieties were
identified. Consequently, it is necessary to encouragement of young people for
agricultural activities, a better data transfer among the stakeholders and
project production for conservation of local originated seeds.
References
- Agong S, Schittenhelm S, Friedt W, (2001). Genotypic variation of Kenyan tomato (Lycopersicon esculentum L.) germplasm, Journal of food technology in Africa, 6 (1), 13-17.
- Çelik Z, (2013). Tarımsal Biyoçeşitliliğin Korunmasında Yerel Tohum Bankalarının Rolü Üzerine Bir Araştırma: Karaot Köyü Tohum Derneği ve Yöresi Örneği. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, İzmir.
- Çepel N, (2003). Ekolojik Sorunlar ve Çözümleri, Ankara, TÜBİTAK, Popüler Bilim Kitapları, 183s.
- Işık K, (2008). Ekoloji’nin Temel İlkeleri, Palme Yayıncılık, Ankara, 598s
- MEB, (2007). Mesleki Eğitim Ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Bahçecilik- Sebzecilik, Ankara
- Karagöz A, Zencirci N, Tan A, Taşkın T, Köksel H, Sürek M, Toker C, Özbek K., (2010). Bitki genetik kaynaklarının korunması ve kullanımı, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası VII. Teknik Kongresi, 11-15.
- Kaya S, ve Düzyaman E, (2012). Yerel Sofralik Domates Populasyonlarinin Organİk Tarima Uygunluklari Ve Organİk Çeşİt Gelİştİrme Amaciyla Kullanim Olanaklari Üzerİne Araştirmalar, Ege Üniversitesi.
- Kutlay A, Darıcı C, Sağlıker H, (2010). Doğu Akdeniz Bölgesinde Yetişen Capparis Spinosa l.Topraklarında Organik Madde Mineralizasyonu, TÜBAV Bilim Dergisi, 3 (3), 259-263.
- Salalı E A E, (2012). Yerel Buğday Çeşitlerinin Korunması, Çevre ve Yoksulluk İlişkisi: Ege Bölgesi Örneği, 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, ,5-7 Eylül 2012, Konya S.1293- 1299.
- Song Y Li J, (2011). The role of biodiversity, traditional knowledge and Participatory Plant Breeding in climate change adaptation in karst mountain areas in SW China, Center for Chinese Agricultural Policy (CCAP).
- Şehirali S, Özgen M, Karagöz A, Sürek M, Adak S, Güvenç İ, Tan A, Burak M, Kaymak H, Kenar D, (2005). Bitki genetik kaynaklarının koruma ve kullanımı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası VI. Teknik Kongresi, 1,
Kırsal Alanda Yerel Tohum Kullanımı ve Önemi; Konya İli Örneği
Year 2019,
, 24 - 33, 31.05.2019
Cennet Oguz
,
Hatice Sarı
Abstract
Kırsal alanlar tarımsal üretimin gerçekleştirilmesi
açısından ve kaynakların sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Tarımsal
üretimin temelini ve önemli bir girdisini oluşturmasının yanı sıra üretimde
ortalama %25-40 oranında artış sağlayan tohumun özellikle yerel kaynaklardaki
muhafazası bitkisel üretim için büyük önem teşkil etmektedir. Araştırma ile
tarımsal sürdürülebilirlik için biyolojik çeşitliliğin devamı ve gen kaynağı olan yerel
tohum çeşitlerin belirlenmesi, korunması ve muhafazası yöntemleri
belirlenmiştir. Veriler 20 köyden “Ana kitle oranlarına dayalı kümelendirilmemiş
tek aşamalı basit tesadüfi olasılık örneklemesi” yöntemi ile 68 yerel tohum ile
üretim yapan aile işletmelerinden elde edilmiştir. Elde edilen veriler frekans
dağılımları ve yüzde oranlar üzerinden tablolar oluşturularak yorumlanmıştır.
Ayrıca, ikili ilişkilerde ki-kare analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda 49 adet yerel tohum
çeşidi tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre genç nüfusun tarımsal
faaliyetlere yöneltilmesi amacıyla teşvik edilmesi gerektiği, konuyla ilgili
paydaşlar arasında daha iyi bilgi aktarımına ihtiyaç duyulduğu ve yerel
tohumlukların muhafazası için çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulduğu
söylenebilir.
References
- Agong S, Schittenhelm S, Friedt W, (2001). Genotypic variation of Kenyan tomato (Lycopersicon esculentum L.) germplasm, Journal of food technology in Africa, 6 (1), 13-17.
- Çelik Z, (2013). Tarımsal Biyoçeşitliliğin Korunmasında Yerel Tohum Bankalarının Rolü Üzerine Bir Araştırma: Karaot Köyü Tohum Derneği ve Yöresi Örneği. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, İzmir.
- Çepel N, (2003). Ekolojik Sorunlar ve Çözümleri, Ankara, TÜBİTAK, Popüler Bilim Kitapları, 183s.
- Işık K, (2008). Ekoloji’nin Temel İlkeleri, Palme Yayıncılık, Ankara, 598s
- MEB, (2007). Mesleki Eğitim Ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Bahçecilik- Sebzecilik, Ankara
- Karagöz A, Zencirci N, Tan A, Taşkın T, Köksel H, Sürek M, Toker C, Özbek K., (2010). Bitki genetik kaynaklarının korunması ve kullanımı, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası VII. Teknik Kongresi, 11-15.
- Kaya S, ve Düzyaman E, (2012). Yerel Sofralik Domates Populasyonlarinin Organİk Tarima Uygunluklari Ve Organİk Çeşİt Gelİştİrme Amaciyla Kullanim Olanaklari Üzerİne Araştirmalar, Ege Üniversitesi.
- Kutlay A, Darıcı C, Sağlıker H, (2010). Doğu Akdeniz Bölgesinde Yetişen Capparis Spinosa l.Topraklarında Organik Madde Mineralizasyonu, TÜBAV Bilim Dergisi, 3 (3), 259-263.
- Salalı E A E, (2012). Yerel Buğday Çeşitlerinin Korunması, Çevre ve Yoksulluk İlişkisi: Ege Bölgesi Örneği, 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, ,5-7 Eylül 2012, Konya S.1293- 1299.
- Song Y Li J, (2011). The role of biodiversity, traditional knowledge and Participatory Plant Breeding in climate change adaptation in karst mountain areas in SW China, Center for Chinese Agricultural Policy (CCAP).
- Şehirali S, Özgen M, Karagöz A, Sürek M, Adak S, Güvenç İ, Tan A, Burak M, Kaymak H, Kenar D, (2005). Bitki genetik kaynaklarının koruma ve kullanımı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası VI. Teknik Kongresi, 1,