: Ürünlerin tuzlu koşullar altında büyümeyi ve verimliliği sürdürme kabiliyetinin arttırılması, büyük önem taşır. Salisilik asit (SA) ile priming, tuzluluk stresi altındaki Lathyrus sativus'un çimlenme ve fizyolojik özellikleri üzerine etkisi, tamamen tesadüfi bir faktöriyel deneme deseninde incelenmiştir. Deneme, üç seviyede SA (0, 0.1 ve 0.2 mM) ve üç seviyede (0, 50 ve 100 mM) NaCl'den oluşmuştur. Tuzluluk seviyesinin ve SA priming etkisi, nihai çimlenme yüzdesi hariç, kaydedilen tüm faktörler üzerinde önemli bulunmuştur. Tuzluluk seviyesi arttıkça, tüm çimlenme ve fizyolojik özellikler kontrole göre azalırken, ortalama çimlenme süresi ve hücre ölümü yüzdesi artmıştır. Ayrıca, tuzluluk derecesi arttıkça, Hill reaksiyonu önemli ölçüde azalmıştır. Tuzluluk, 100 mM NaCl uygulamasında en güçlü etkilerini göstermiştir. SA ile tohum priming, çimlenme hız endeksini arttırmış, ortalama çimlenme süresini azaltmış ve yaprak nispi su içeriğini arttırmış; priming yapılmayan tohumlardan elde edilen bitkilere kıyasla taze ve kuru ağırlığı : Ürünlerin tuzlu koşullar altında büyümeyi ve verimliliği sürdürme kabiliyetinin arttırılması, büyük önem taşır. Salisilik asit (SA) ile priming, tuzluluk stresi altındaki Lathyrus sativus'un çimlenme ve fizyolojik özellikleri üzerine etkisi, tamamen tesadüfi bir faktöriyel deneme deseninde incelenmiştir. Deneme, üç seviyede SA (0, 0.1 ve 0.2 mM) ve üç seviyede (0, 50 ve 100 mM) NaCl'den oluşmuştur. Tuzluluk seviyesinin ve SA priming etkisi, nihai çimlenme yüzdesi hariç, kaydedilen tüm faktörler üzerinde önemli bulunmuştur. Tuzluluk seviyesi arttıkça, tüm çimlenme ve fizyolojik özellikler kontrole göre azalırken, ortalama çimlenme süresi ve hücre ölümü yüzdesi artmıştır. Ayrıca, tuzluluk derecesi arttıkça, Hill reaksiyonu önemli ölçüde azalmıştır. Tuzluluk, 100 mM NaCl uygulamasında en güçlü etkilerini göstermiştir. SA ile tohum priming, çimlenme hız endeksini arttırmış, ortalama çimlenme süresini azaltmış ve yaprak nispi su içeriğini arttırmış; priming yapılmayan tohumlardan elde edilen bitkilere kıyasla taze ve kuru ağırlığı artırmıştır. 0.2 mM SA içeren priming yapılmış tohumlarda fide canlılığı indeksi % 23.4 artmıştır. Özellikle 0.2 mM SA primingi, Hill reaksiyon hızını arttırmış ve hücre ölümü yüzdesini düşürmüştür. SA priming, tuzluluk stresi koşulları altında Lathyrus sativus L.'nin çimlenme özelliklerini, fide büyümesini ve fizyolojik özelliklerini iyileştirmek için pratik bir yaklaşım olarak kabul edilebilir
Increasing the ability of crops to maintain growth and productivity under saline conditions is of paramount importance. The effect of salicylic acid (SA) priming on germination and physiological traits of Lathyrus sativus under salinity stress was studied in a factorial experiment based on a completely randomized design. The experimental treatments composed of SA at three levels (0, 0.1, and 0.2 mM) and NaCl salinity at three levels (0, 50, and 100 mM). The effect of salinity level and SA priming was significant on all recorded factors, except from final germination percentage. As salinity level increased, all germination and physiological traits declined compared with control, whereas the mean germination time and percentage of cell death were increased. Moreover, as salinity was intensified, the Hill reaction was decreased significantly. Salinity exhibited the strongest effects at NaCl rate of 100 mM. Seed priming with SA increased germination speed index, reduced mean germination time, and increased leaf relative water content, seedling fresh and dry weight compared with plants from non-primed seeds. Seedling vigor index was increased by 23.4% in primed seeds with 0.2 mM SA. SA priming especially at 0.2 mM rate increased the Hill reaction rate and reduced percentage of cell death. SA priming could be regarded as a practical approach to improve germination traits, seedling growth, and physiological traits of Lathyrus sativus L. under salinity stress conditions.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2020 |
Acceptance Date | January 5, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.