Bu çalışmanın amacı, sertifikalı tohum kullanımına etki eden sosyo-ekonomik faktörlerin belirlenmesidir. Bu faktörlerin belirlenmesi ile çiftçilerin gelir düzeyinin ve dolaysıyla refahının yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, sertifikalı tohum kullanımın arttırılmasıyla kaliteli buğday üretiminin elde edilmesi ve hububat sanayinin gelişmesine katkı sağlaması istenmektedir. Çalışmada, üreticilerin sertifikalı tohum kullanımına ilişkin görüşleri sosyo-ekonomik değişkenler bakımından incelenmiştir. Araştırma alanı olarak, sertifikalı tohum kullanımın yaygın olduğu (yaklaşık %20) Ankara ili seçilmiştir. Örnekleme hacminin belirlenmesinde arazi genişliği dikkate alınmıştır. Çalışmanın birincil verileri 318 üreticiden anket yöntemi ile toplanmıştır. İkincil veriler tarımsal kuruluşlardan sağlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sertifikalı buğday tohumunun benimsenme oranı %58.7 olarak belirlenmiştir. Üreticilerin %90.6’sı verilen tohum desteğinin yeterli olmadığını, %88.7’sinin ise tohum fiyatlarının yüksek olduğunu belirtmişlerdir. Araştırma alanında uygun alternatif tohum çeşitlerinin olduğunu belirten üreticilerin oranı %83.6’dır. Üreticilerin eğitim düzeyinin, desteklerin yeterliliği ve tohum fiyatlarına ilişkin görüşleri üzerinde önemli etkiye sahip (p<0.05) olduğu tespit edilmiştir. Üreticinin ikamet yeri ve gelir düzeyi, alternatif tohum seçimi üzerinde önemli (p<0.05) bir etkiye sahip bulunmuştur. Sonuç olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen sertifikalı tohum desteğinin, kaliteli tohum kullanımına, gayrisafi üretim değerindeki artışa ve üretim masraflarındaki azalmaya etki yaptığı sonucuna ulaşılmıştır.
Ankara socio-economic factors productivity wheat production Verimlilik Sosyo-ekonomik faktörler Buğday üretimi
The aim of this study is to determine the socio-economic factors affecting the use of certified seeds. By determining these factors, it is aimed to increase the income level and thus the welfare of farmers. In addition, by increasing the use of certified seeds, it is desired to obtain quality wheat production and contribute to the development of the grain industry. In the study, producers' opinions on certified seed use were examined in terms of socio-economic variables. As a research area, Ankara province, where certified seed use is common (approximately 20%), was chosen. Land size was taken into account in determining the sampling volume. The primary data of the study were collected by questionnaire method from 318 manufacturers. Secondary data was obtained from agricultural organizations. According to the results of the research, the rate of adoption of certified wheat seed was determined as 58.7%. 90.6% of the producers stated that the seed support given was not sufficient and 88.7% of the seed prices were high. The rate of producers stating that there are suitable alternative seed varieties in the research area is 83.6%. It has been determined that the training level of the producers has a significant impact (p <0.05) on the adequacy of the supports and their opinions on seed prices. The producer's residence and income levels have had a significant (p <0.05) effect on alternative seed selection. As a result, it has been concluded that certified seed support provided by the Ministry of Agriculture and Forestry affects quality seed use, increase in gross production value and decrease in production costs.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Policy |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2020 |
Acceptance Date | March 4, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.